Distrikt
Društvo

Škola možda nije laka, ali je obavezna

Da škola nije laka, to svi znaju, ali zakon više ne čeka dobru volju pojedinaca da svoju decu u nju pošalju. Naime, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da roditelji koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole mogu biti kažnjeni i sa 100.000 dinara.

Škola je za sve obavezna (Foto: J. Gubelić)

U selu Draginje, nedaleko od Šapca, gde je od ukupnog broja učenika 50 odsto Roma, većina dece ide u školu. Istina, ne krenu baš u septembru, ali uz velike napore i edukaciju zaposlenih u školi, upis se završi do kraja septembra.
Rubrika predviđena za evidenciju prisustva učenika, puna je neopravdanih izostanaka. Ipak, broj upisanih đaka ukazuje na to da svest o obaveznom obrazovanju ne manjka. Pa šta je onda razlog što romska deca nerado idu u školu?

Izostanci se lako nadoknade, ako postoji volja (Foto: J. Gubelić)

“Neka deca nam kasne, i ne pojave se u školi tačno 1. septembra. Obično tačan broj dece koja nam dolaze zna se posle Male Gospojine, kada se završi šabački vašar”, kaže Dragana Đurić, pomoćnica OŠ „Mića Stanojlović“ u Draginju.
Većina romske dece ide u osnovnu školu, samo što početak školske godine malo odgode, dok ne završe neodložne obaveze ili dok ih roditelji dovedu iz Beča.

Svima je potrebno znanje (Foto: J. Gubelić)

Tome prethodi opsežna edukacija zaposlenih u školi, koji obilaze porodice, dele brošure i objašnjavanje da je osnovna škola važna i obavezna po zakonu. Međutim, to ne urodi uvek plodom, a razlozi su različiti.
„Nisam imao sredstva, nije imala čime majka da me snabdeva, nepismen sam ostao“, iskren je momak koji ni dana  nije išao u školu.

Voleo bi da je išao u školu (Foto: J. Gubelić)

Mnogo romskih porodica shvatilo je važnost i prednost osnovnog obrazovanja, pa žele da njihova deca završe školu.
„Starija devojčica je četvrti razred, mlađa je drugi, Mateja ima dve i po godine, a Anđela ima godinu i po dana. Svi će ići u školu“, tvrdi mlada majka.

U školi svi imaju jednake uslove (Foto: J. Gubelić)

„Moj sin već ide u školu, a za ovo dvoje čekam da dobiju red za predškolsko“, kaže otac koji neće da mu deca ostanu nepismena.
„Ja se mučim i radim u nadnici, a moja deca želim da se školuju, da nešto ostvare“, priča baka koja ne želi da njeni unučići ponove njeno teško životno iskustvo.

Ima onih koji mogu da plate, ali nije suština u tome (Foto: J. Gubelić)

Iz ministarstva stižu najave da roditelji koji ne upišu decu u prvi razred mogu biti kažneni i sa 100.000 dinara. To je valjda dovoljno da i oni koji imaju da plate, shvate da obrazovanje nema cenu.

 

Svideo vam se tekst?