Дистрикт
Друштво

Šest bezbrižnih decenija u „ugovorenom“ braku

Jedini krojač u Osečini, Božidar Gačić, u opštini gde je nekada bilo na desetine majstora ovog zanata, proslavio je više od šest decenija rada za šivaćom mašinom. Ali, to nije njegov jedini uspeh – više od šezdeset godina živi u braku sa suprugom Milenom koju je pre venčanja video samo dva puta. Oni nam otkrivaju recept za dobar brak i da li je za dugovečan zajednički život ljubav preduslov.

Deda Boža čim ustane seda za mašinu ( Foto: J. Gubelić)

Već na prvom štepu puca konac. Ali to čuvenog majstora Božu na sprečava da i u 87 godini šije. Vešto provlači konac kroz ušice tanke igle u šivaćoj mašini. Udeva iz prvog puta!
„Za ovo mi trebaju naočare. Za šivenje ih ne koristim. Prvo se prekrstim, a onda počnem šivenje. Ko poštuje Božji i zemaljski ustav, nema čega da se plaši“, uči nas ovaj krepki starac.
Od 13 majstora koliko je nekada bilo u Osečini, ostao je sam. Manje je i mušterija, pa danas šije kape, kačkete za berbu malina i šajkače.
„Kupovalo se nekada da nisi mogao napraviti. Sad se kupuje samo kad neko treba da umre. Nekada su dolazili iz svih susednih sela”, kaže deda Boža.

Sa Milenom je u braku više od šest decenija ( Foto: J. Gubelić )

Ali, on se ne predaje, i čim ustane seda za svoju singericu.
„Za mašinom najdraže volim da popijem kafu. Je l ’ vam skuvala Milena kafu?“, pita nas ovaj vremešni domaćin.
A život sa Milenom, sa kojom je proveo više od šest decenija, priča da brak „na prvi pogled“ može trajati do kraja života. Njihov je započeo na vašaru.
„Sedim ja ispred hotela u stolici i malo se ljuškam, a prekoputa mene stoje tri devojke. I ja razmišljam sam u sebi, ova bi mi mala odgovarala“, priča deda Boža.
„Posle toga je bio vašar u Osečini. Ja sam došla na vašar i tu smo se ponovo videli. E, onda su oni došli da pitaju da se udam za Božu. Ja sam htela da se udam za njega, da odem iz sela, jer je on bio majstor“, dodaje Milena.
Sudbonisno „da“ izgovorili su Milenini roditelji.
„Nije bilo ljubavi. Onako – hoćes me, hoću te! I gotovo“, priča Milena.

Brak za ceo život ( Foto: J. Gubelić )

Bilo je i nesporazuma, ali su uspeli da sačuvaju brak. Recept je jednostavan, savetuje nas Milena.
„Žena treba da bude žena, a muž da bude muž. Znači, ona treba da ćuti i kad treba i kad ne treba i da održi brak, jer žena održava brak, a ne muškarac“, savetuje nas Milena.
Danas imaju četvoro unučića i troje praunučića. Skromni i patrijarhalni, ispraćaju nas zagrljeni, ali samo za nas.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима