Дистрикт
Друштво Занимљивости

САВСКИ ЛЕПОТАНИ ЈЕДУ ИЗ РУКЕ ЉУБИТЕЉИМА РЕКЕ

Откад су се лабудови појавили на Сави код Шапца, постали су омиљени шетачима, а викендаши су их толико припитомили да им једу из руке. Неколико породица годинама се гнезде овде и изводе младунце који су права атракција у пролеће.

Позирају пред камерама (Фото: Ј. Губелић)

Неретко прилазе до сплавова, у потрази за другом врстом хране, а последњих година толико су питоми да позирају и са својим младунцима.
-Ја их дозивам и они дођу по храну. Ове има доста пецароша, па има и хране за њих. Права су атракција – прича Бранко, који време проводи на Сави.

На Сави се гнезди неколико породица (Фото: Ј. Губелић)

Стручњаци кажу да се до пре петнаестак година код нас на Сави нису могли видети, те да је реч о промени климе. Еколози су избројали код Сремске Митровице педесетак лабудова у више породица, док се на Сави код Шапца не зна број.
-Виђао сам неколико породица, овде око моста, а има и неколико према Орашцу. Прошле године две породице извеле су овде код моста по четири младунца – прича шабачки алас.

Викендашима једу из руке (Фото: Ј. Губелић)

Еколози су на Сави код Сремске Митровице открили лабуда који је прстенован у Будимпешти, што иде у прилог чињеници да отопљавање са севера потискују лабудове у Чешкој, Пољској и Мађарској да траже нова станишта и да се насељавају код нас.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима