Дистрикт
Друштво

ШАБАН ОСТАЈЕ БЕЗ МУЗЕЈА И УЛИЦЕ У ШАПЦУ

Кућа у којој је рођен Шабан Шаулић неће бити претворена у музеј, како је првобитно планирано. Овај објекат, који је у протеклој години породица трагично преминулог певача реновирала, служиће за породична окупљања и посете, као успомена на место где је део живота провео краљ народне музике. Нажалост, познати певач неће добити ни улицу у свом граду јер петиција није добила довољну подршку за ову иницијативу. Породица верује да ће, са новом влашћу у Шапцу, успети да Шабан у насељу где је живео, добије макар трг.

Породична кућа Шабана Шаулића (Фото: Дистрикт)


Двоспратница у Улици Авде Карабеговића 48 већ је добила нови изглед. Породица је реновирала кућу и обавила унутрашње радове, међутим, одустало се од првобитне идеје да кућу претворе у музеј.
– Истина је да смо моја ћерка Илда и ја реновирале целу кућу, у почетку са намером да у њу сместимо све приватне ствари мог супруга и направимо музеј, који ће бити отворен за све оне који су поштовали и волели Шабана. Међутим, услед новонастале ситуације и епидемије коронавируса, наши планови су одложени, али и промењени. Целокупна идеја око музеја ће, наравно, остати, али ће он бити направљен у Београду, а кућа у Шапцу остаје искључиво за фамилијарне посете – рекла је Гордана Шаулић за Дистрикт.

С почетка каријере у шабачкој Мали (Фото: Приватна архива)


Комшије кажу да виђају Илду и Гордану да долазе и обилазе кућу.
– Често можемо овде да видимо Илду са мајком Горданом. По неколико сати проведу са мајсторима, увек изузетно пријатне и љубазне према свима који се заинтересују за радове. Оне узимају ствари и носе у Београд, а примећујем да доста нових уносе унутра – каже комшија.

Многи су желели да улица у Мали понесе певачево име (Фото: Дистрикт)


Након певачеве трагичне смрти, постојала је иницијатива да улица у којој је одрастао промени свој назив и понесе име и презиме познатог певача. Она, међутим, неће бити спроведена у дело јер покретачи иницијативе нису наишли на разумевање претходне власти
–Покренута је идеја да се промени назив улице, и у три објекта у шабачкој Мали смо сакупљали потписе. То је трајало месец дана, а чак су нам долазили људи из Новог Сада и Суботице. У реду који се формирао до краја улице, сви су стрпљиво чекали да се потпишу од 9 ујутру до 11 увече – прича Зорица, ћерка власника познатог објекта ,,Night Piano“ и објашњава шта се збило са овим захтевом грађана. –Ми смо све то предали, међутим, општина није усвојила наш захтев. Оно што смо тек касније сазнали, јесте да, заправо, сви ти потписи нису били потребни, већ су најпотребнији били потписи из Улице Авде Карабеговића, јер управо та улица треба да се преименује. Људи који су имали више чланова породице нису дали своје потписе, и то је, донекле, била кочница и нешто што је било пресудно – каже она.

Са Мићом Николићем и фудбалерима Борца (Фото: Дистрикт)


У то време развило се неколико сјајних идеја како би град Шабац могао да се одужи чувеном певачу. Једна од њих била је да се направи трг са његовом бистом.
– Мој близак пријатељ дао нам је одличну идеју. Наиме, његов предлог је да би било много ефектније да се направи трг Шабана Шаулића, са његовом бистом. Скупили смо једно друштво, где су људи били упућени у целокупан процес. Прво нам је био потребан празан плац да се сагради његова биста, уради мали паркић, фонтана и, наравно, једна плоча на којој би се Цицварићи исто тако истакли, јер они су такође из ове средине. Овај део града треба да буде истакнут по томе, јер то заслужује – прича Зорица и додаје: – Моја је идеја, и била би сјајна прича, да се од ове средине то направи, зато што има потенцијала, да се врати стари сјај овој улици и овом насељу. Да се уради коцка на главној раскрсници, отворе дућани, да ова средина постане једно место где ће туристи, када дођу, имати шта да посете и виде, а самим тим, са тргом Шабана Шаулића, ова зона била би уведена у туристичку. Све ово је стопирано, нажалост, због ситуације у којој се налазимо услед епидемије, али сам сигурна да ћемо наставити тамо где смо стали чим све ово прође – прича Зорица.

Мурал на зиду Борчевог стадиона (Фото: Дистрикт)

Од трагичне смрти Шабана Шаулића 17. фебруара навршило се две године. На краља народне музике у родном граду подсећа певачев насмејани портрет на улазу у стадион Борца, Шабановог омиљеног фудбалског клуба у срцу Мале, где је некада и сам играо.

Аутор: М. Вујчић

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима