Distrikt
Društvo

ŠABAČKOJ GIMNAZIJI NAGRADA ZA REALIZACIJU PROJEKTA „GIRLS GO CIRCULAR”

U programu Girls Go Circular učestvovalo je 3957 učenica iz 75 srednjih škola u Srbiji, a program je uspešno završilo 2439 učenica. Evropski institut za inovacije i tehnologiju – EIT Raw Materials i Dostignuća mladih u Srbiji proglasili su top pet škola u Srbiji za uspeh u realizaciji projekta, a među njima su se našle Ekonomska škola Niš, Ekonomsko trgovinska škola Kraljevo, Šabačka gimnazija, Tehnička škola Požega, Ekonomsko-trgovinska škola Kruševac.

Šabačka gimnazija (Foto: Distrikt)

Ukupno 174 učenice iz Šapca, završile su sve predviđene obaveze i tako dale doprinos da se Šabačka gimnazija, kao jedina nagrađena gimnazija u državi, nađe u prvih pet plasiranih u Srbiji. Učinile su svoje profesore i drugare ponosnim, budući da je Srbija dobila pohvale na evropskom nivou za realizaciju ovog projekta. Projekat je doprineo Akciji 13Akcionog plana za digitalno obrazovanje 2021-2027 – podsticanje učešća žena u STEM-u (Sistem za uspeh učenika u svim oblastima). Time su i šabačke učenice doprinele da se Srbija nađe na obrazovnoj mapi Evrope.

– Projekat je rađen na obrazovnoj platformi i za uspešan završetak bilo je potrebno uraditi dva obavezna modula (o cirkularnoj ekonomiji i bezbednosti na internetu) i jednog izbornog koga su sami mogli da odaberu, kaže Biljana Drobnjak, stručna saradnica i koordinatorka ovog projekta u Gimnaziji i dodaje:


– Ovaj Program podstiče digitalne i preduzetničke veštine kod učenica od 14 do 18 godina, mada moram da naglasim da su u Šabačkoj gimnaziji učešće uzeli i učenici, iako se njihovi rezultati ovog puta nisu uzimali u obzir za procenu uspešnosti u realizaciji. Program o cirkularnoj ekonomiji ima za cilj i podsticanje učešća žena u STEM-u. Naše učenice su imale priliku da prodube svoja znanja o cirkularnoj ekonomiji kroz praktične aktivnosti, da bi se osnažile da rade na rešenjima za veoma važne ekološke izazove, u vezi sa održivim korišćenjem,  potrošnjom, ponovnom upotrebom plastike, metala, tekstila, elektronskih uređaja.

Vizual projekta (Izvor: Šabačka gimnazija)

Projekat u Šabačkoj gimnaziji realizovali su profesori računarstva i informatike Marijana Bajić, Milena Bošković, Nataša Đurić, Dušan Kovačević, Marta Miletić, Vladimir Ninković, Lidija Perišić, Siniša Savić, Ivana Firaunović, sa stručnom saradnicom Biljanom Drobnjak na čelu tima. Kako kaže, ovo je značajan korak u daljoj aktivaciji dece za slične aktivnosti.

– Svi znamo koliko je učenike teško motivisati za aktivno učešće čak i na časovima redovne nastave, tako da je ovaj Projekat dobit i za nas zaposlene u Šabačkoj gimnaziji, jer smo đake angažovali i motivisali da nauče nešto novo ili prodube postojeća saznanja. Ni kolege, ni ja nismo čuli da se neko od učenika učesnika žalio da su im sadržaji i zadaci u ovom Projektu bili monotoni ili da su odustali. Nadam se da ćemo i u nekom narednom periodu imati mogućnost da učestvujemo u projektima koji na najbolji mogući način povezuju realne životne situacije i pripremaju ih, ne samo za permanentno usavršavanje, nego i za život – naglasila je koordinatorka Projekta.

Za uspešno završen kurs učenici su dobili međunarodno priznat sertifikat, a Šabačkoj gimnaziji biće uručen ček od 50000 dinara, kao nagrada za osvojeno treće mesto.

Svideo vam se tekst?