Distrikt
Društvo

ŠABAČKI HEMIČAR U VRHU SVETSKE NAUKE, PO DRUGI PUT NOMINOVAN ZA NOBELA

Prof. dr Marko Todorović iz Šapca po drugi put predložen je za Nobelovu nagradu. I ovog puta, kao i 2016. godine, nominacija za najprestižnije svetsko naučno priznanje stigla je od Ruske akademije nauka. Sada se čeka da Srpska akademija inovacionih nauka, čiji je Todorović član, prihvati predlog i nominuje profesora za nagradu.

Realizovao preko 30 naučnih studija (Foto: M. Lazić)

Svaki ćošak u kabinetu doktora Marka Todorovića, autora 30 stručnih knjiga, ispunjen je medaljama, poveljama, priznanjima, od Eureke, preko Teslinove, Pupinove, Arhimedove i Genijus medalje, pa do one od Ruske akademija nauke, a ovih dana stiglo je nejprestižnije priznanje kolege sa čuvenog moskovskog Univerziteta Lomonosov koji ga kandiduju po drugi put za Nobelovu nagradu iz oblasti ekologije, čime se bavio u naučnim radovima, ali i u monografiju “Biotoksini, tiho umiranje”, ukazujući na njihovu opasnost.

Jedna prostorija samo za priznanja (Foto: M. Lazić)

– Smatraju da sam dao reakciju i mogućnost dobijanja najtoksičnijih jedinjenja sa ove planete, a to su dioksini. Po njima je to jako veliki značaj I oni smatraju da takva jedna stvorena reakcija ili mehanizam mnogo znači i da to odgovara jednoj Nobelovoj nagradi – kaže Todorović.

Veliki uspeh i naučnom svetu i dve nominacije za Nobela (Foto: M. Lazić)

Monografija “U Svetu Mendeljejeva” i modifikovani periodni sistem, koji je dogradio doktor Marko Todorović, otvorili su mu vrata Lomonosov univerziteta gde je 2011. godine održao predavanje. Pet godina kasnije profesora, koji je godinama predavao hemiju na višim školama u Šapcu, i bio jedan od utemeljivača Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ruski akademci predložili su za Nobelovu nagradu iz hemije. Tada je ušao u uži izbor,a sada ga predlažu ponovo.

Radi na nekoliko studija paralelno (Foto: M. Lazić)

– Ja sam presrećan zato što smatram da je moj veliki uspeh i sama nominacija, a samim tim i to što sam ušao u uži izbor prethodne nominacije. Videćemo, vreme čini svoje, za sada ne mogu ništa da kažem – zadovoljan je ovaj šabački profesor svojom pozicijom u samom vrhu naučnog sveta.

Produktivni mir našao daleko od grada (Foto: M. Lazić)

U kabinetu u rodnom Trbušcu nedaleko od Šapca, stvara, uglavnom noću. Prema njegovim rečima, koliko je vezan za nauku, toliki značaj pridaje prirodi i religiji.
– Završavam “Hemijske elemente i njihov biološki značaj za živi svet”, radim jednu vrlo interesantnu monografiju “Dualizam nauke i religije”. Smatram da bez povezivanja nauke i religije nema opstanka sveta na ovoj planeti. Proučavam to trojstvo koje se javlja i u nauci i u običnom životu, ali i u religiji. Tako da je to po mom mišljenju jedinstvena knjiga. Radim na nomenklaturi organskih jedinjenja već nekoliko godina – nabraja Todorović naučne studije, kojima je potpuno posvećen.

Gostima ima šta da pokaže (Foto: M. Lazić)

Ovde dočekuje ugledne goste i ljude željne znanja. Većina ga oslavljava sa profesore, jer je mnoge generacije učio, a Šapčani ga znaju kao čestitog, vrednog i poštenog čoveka.

Svideo vam se tekst?