Дистрикт
Друштво

ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА ТАКМИЧЕЊЕ У ПРЕПОНСКОМ ЈАХАЊУ У ШАПЦУ (ВИДЕО)

Поводом обележавања 120 година постојања и рада, Срeдња пољоприведна школа из Шапца организовала је такмичење у прескакању препона. Овај догађај окупио је бројне љубитеље коњичког спорта из целе Србије, али и посетиоце који су уживали у турниру препонског јахања какав у Шапцу није виђен пола века.

Препонско јахање – олимпијска дисциплина (Фото: Дистрикт)

Сара Штулић бриљирала је пред жиријем и публиком. Вешто, искусно и без треме на свом коњу прескакала је препоне.

– Тренирам 7 година. То је повезаност с коњима, љубав, волим да сам посвећена и волим животиње – каже Сара Штулић, КК „Dragon Horse“ Авала.

Сара бриљирала пред публиком (Фото: Дистрикт)

За то време мајка Елена је навијала као и сваки пут када се Сара такмичи.

– Цела породица је уз њу када се такмичи. Сви смо укључени на свој начин, сви је пратимо. Трему имам када скаче и углавном се не осећам баш добро, али кад прође онда се релаксирам – каже Елена Штулић, Сарина мама.

Огњен Јанковић представљао свој град Фото: Дистрикт)

Огњен је стари зналац публике и такмичара, јер годинама ниже успехе за свој клуб из Шапца.

– Имам 20 година, јашем од првог разреда. Скачем највише 1.10 – 1.20 метара. Важна је само љубав, све остало само долази, резултати и све друго – каже Огњен Јанковић из Коњичког клуба „Таур“.

Љубав према коњима пресудна (Фото: Дистрикт)

После пола века турнир у прескапању препона стигао је у Шабац и то захваљујући Средњој пољоприведној школи из Шапца у оквиру које постоји Коњички клуб „Таур“, познат широм наше земље.

– Школа јахања у Пољопривредној школи заживела је 2012. године, и то најпре кроз смер Узгајивача спортских коња, затим се развијала, касније се појавила потреба да се појавимо на такмичењима, и онда смо основали Коњички клуб „Таур“. А ево сада смо организатори. Идеја је била да на неки начин обележимо почетак месеца у ком наша школа слави 120 година постојања. Тако да је ово прва од манифестација која ће се одржавати током месеца јуна – истиче Предраг Савић, директор Средње пољопривредне школе са домом ученика у Шапцу.

Од узгајивања коња до такмичења у прескакању препона (Фото: Дистрикт)

На такмичењу је учествовало око 60 такмичара из скоро свих српских професионалних клубова. Циљ је промоција овог спорта кроз званична такмичења широм Србије.

– Колико сам чула, утисци су јако позитивни. Један од циљева Савеза је да зађемо у места где се такмичења нису одржавала, скоро 5 деценија овде нисмо имали званично такмичење, и оно што је најважније је да радимо на популаризацији спорта – рекла је Ирена Ницовић, председница Савеза за коњички спорт Србије.

Посетиоци имали да виде по први пут у свом граду ово такмичење (Фото: Дистрикт)

Баш ово пратила је и бројна публика која је у Шабац стигла из других градова.

– Спорт није уобичајен, али је предивно, врло је захтевно бити на коњу. Ово све изгледа лагано и лепо, а потребне су године тренинга да се постигне да то тако изгледа. Мотивишуће је тиме се бавити, а и у животу да се тако прескачу препреке, како коњи прескачу – прича Ирена Митровић, гошћа турнира.

Ови су то радили мајсторски, вешто и уиграно, што могу да потврди и остварене медаље које су понели из Шапца.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима