Distrikt
Društvo

POLICAJAC MEKOG SRCA – UMESTO KAZNE RECITUJE STIHOVE

Iako policajci važe za stroge, jer im je poziv takav da često zavode red i mir, ima i onih koju su pravi izuzeci. Nebojša – Neca Đurđević iz Koceljeve, kada ne nosi plavu uniformu, piše stihove. Njegova poezija je uglavnom ljubavna, a često ga porede i sa čuvenim Aleksom Šantićem.

Ispod uniforme čuva stihove (Foto: M. Lazić)

Posao koji ozbiljno i savesno obavlja, sklon je da oplemeni po nekim “prenesenim značenjem”, pa takva poređenja nimalo ne čude. Međutim, umeju da začude reči koje dolaze iz pera jednog uniformisanog lica:
„Izronila iz magije,
izašla čista iz ove prljave današnjice,
tiho i neprimetno,
svojom snagom duše,
zasenila sjaj sunca…“, samo su delić imaginarnog sveta ovog čuvara mira i reda.

Na lepšem delu posla (Foto: M. Lazić)

Zato ko ima sreće da ga na putu zaustavi saobraćajni policajac Nebojša Đurđević, umesto kazne može čuti najlepše ljubavne stihove. Inspirisan osećanjem koje ga nadjača, kada skine uniformu, Nebojša se vraća svojoj drugoj ljubavi, koju je otkrio sasvim slučajno pre dve decenije.
– Prvo se pojavila potreba, pozitivan nemir koji stvara neku kreaciju i potrebi za pisanjem, tako da sam počeo stidljivo, više za sebe i nesigurno. Nisam znao da li je to dobro, da li to tako ide, da li se tako piše – opisuje svoje prve stvaralačke korake Nebojša Đurđević.

U pripremi je druga zbirka pesama (Foto: M. Lazić)

Danas iza sebe ima jednu zbirku pesama, a u pripremi je nova knjiga. Najlepše stihove stvara kada se osami, a iako mnoge iznenadi poezijom, ovaj pesnik-policajac našao je vezu između profesije i svog hobija.
– Za policiju je bitan otisak prsta, jel tako?! A za pesnika je bitno da ostavi otisak duše – priča.

Inspiracija ne bira vreme ni profesiju (Foto: M. Lazić)

Celu deceniju poeziju je čuvao za sebe, a otkada je knjiga „Nebeski tragovi“ ugledala svetlost dana, neretko je deli sa vozačima, kada ih zaustavi na putu Koceljeva – Valjevo.
– Vozačima bude zanimljivo, na primer, neće da idu dok im nešto ne izrecitujem – otkriva policajac.

I vozačima ulepša dan (Foto: M. Lazić)

Sa četiri godine naučio je da čita i piše. Danas mu je dovoljna salveta ili parče papira samo da ne izgubi nit kada inspiracija krene.
– Napišem skraćenice, koje samo ja mogu da razumem, brzo i nesigurno pišem, ili ako je salveta u pitanju, kutijica, bitno je zabeležiti – ukratko opisuje inspirativne momente.
Ovaj policajac mekog srca i tanane duše je istovremeno i heroj i pesnik. Ranjavan je na Kosovu i proglašen ratnim vojnim invalidom. Piše o ljubavi, radosti života, neretko o istoriji i herojima nalik njemu.

Svideo vam se tekst?