Distrikt
Društvo Magazin

“PODGORSKI BERBERIN” ZAMENJUJE 20 NADNIČARA (VIDEO)

U selo Lopatanj kod Osečine stigao je prvi berač malina. Mašinu koja menja dvadesetak radnika nabavio je Dragoljub Mitrović, proizvođač i otkupljivač voća iz Podgorine. Savremeni način branja malina pokazao je svoje prednosti i obrao prve hektare u ovom poznatom voćarskom kraju.

Prvi berač malina u Podgorini (Foto: Distrikt)

Kada je stigao podgorski berberin, kako su simbolično nazvali kombajn za maline, svi su odahnuli. Novoj mašini, koja je prvi put viđena u ovom kraju, posebno su se obradovali berači koji u sezoni malina ne staju.

-Ja ovako danas mogu ceo dan i ništa mi nije taško – kaže Svetlana Gligorić koja prebira malinu sa trake.

Sistem rada je vrlo jednostavan (Foto: Distrikt)

To je ovde jedini posao i on se radi sedeći. Nema više stajanja i saginjanja u vrsti, jer sve radi mašina. Berač za dan obere hektar i zamenjuje čak 20 radnika.

-Super je ovo, sediš i radiš – kaže Jordanka Teodosić čija porodica ima maline i često u sezoni muče muku sa radnom snagom.

Opslužuje ga troje ljudi (Foto: Distrikt)

Za mašinskog berača dovoljno je troje ljudi, jedan da vozi traktor, a dvoje da sortiraju maline koje stižu na traku. Nadničari su ovde prošlost jer samohodna poljoprivredna mašina branje voća zasniva na sistemu izazivanja vibracija u krošnji voćke, pri čemu skida samo zrele plodove i transportuje do gajbice.

-Berač radi na principu trešenja maline. Ovi prsti izazivaju vibraciju koja trese rodnu granu, malina pada na traku koja transportuje dalje voće. Žene sa trake malinu prebiraju da nešto što je promaklo ne bi otišlo u gajbicu. Berač sadrži i ventilator koji usisava lišće i nečistoće, tako da čist proizvod izlazi iz mašine – objašnjava Dragoljub Mitrović, proizvođač i otkupljivač voća.

Berač radi na principu trešenja malina (Foto: Distrikt)

Nedostatak radne snage bio je glavni razlog zbog kod su Mitrovići odlučili da pređu sa ručne na mašinsku berbu.

– Mašina je nova, nikada ovde nije viđena, a sa druge strane danas je teško naći radnu snagu, tako da su inovacije dobro došle. Mislim da je ovako lako brati jer se sedi ceo dan – kaže Zorica Mitrović

Mašinu vuče manji traktor (Foto: Distrikt)

Iako u ovom kraju ne mogu da zamisle da sede u sezoni poljskih radova, priznaju da im je berba zadavala muke.

-Sve se svelo na berbu ukućana, jer je ovde radne snage sve manje i manje – kaže Dejan Đurđević koji na imanju vozi traktor.

Sve se radi sedeći (Foto: Distrikt)

Berač maline ima niz prednosti, ali i manu što je predviđen za berbu pozne maline koja se ne vezuje za stubove. Ostalo je sve u svrhu lakšeg dolaska do plodova rada.

– Malina je voćka koja se ne pere, pa ovde izlazi čist proizvod koji nema dodira sa rukama, radi dovoljno brzo i zamenjuje veliki broj radnika, bere isključivo zrele plodove i može da radi po kiši, suncu, noću, danju. Mana je što će biti polomljenih grana jer ipak je ovo mašinska berba – objašnjava Dragoljub.

Mašinu će predstaviti i svojim kooperantima kako bi i oni sebi olakšali berbu. Mitrovići imaju i naslednika koji je oduševljen novom mašinom, at o je još jedan veliki korak na putu da ga zadrže ne dedovini.

Iz serijala NAJBOLJE IZ PODGORINE. Projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Osečina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?