Дистрикт
Друштво

ПОЧЕО СА ПЕТУНИЈАМА, А САДА ПРОДА ПРЕКО 50.000 САКСИЈА ГОДИШЊЕ

Да природа у пролеће не може да чека, без обзира на вирус који погађа планету, показује цвеће у пластеницима Бобана Јањића из Мајура код Шапца. За све оне који би вишак слободног времена да искористе за уређење баште или терасе, с обзиром на то да пијаце не раде, овај произвођач продају је преместио у своје домаћинство, где и узгаја украсне биљке. Тако Бобан и у доба короне остаје доступан својим купцима и цвеће које управо пристиже успева да прода.

Због затварања пијаца, цвеће продаје у свом дому у Мајуру (Фото: Дистрикт)

Пре 19 година, сасвим случајно, почео је са гајењем цвећа. Искусни трговац, без дана стажа у цвећарству, прве петуније релативно лако је одгајио, а онда је сваке године проширивао производњу. Данас у шест пластеника годишње произведе више од 50.000 саксија.

У 6 пластеника има преко 50.000 саксија (Фото: Дистрикт)

За један од најлепших послова определио се случајно и захваљујући упорности успео. Дешавало се да вода однесе пластеник, цвеће промрзне током дугих зима, али љубав према овом послу данас га је довела до шест пластеника са цвећем.
– Тренутно имам око 60.000 биљака. Могу да вам кажем да зарадим толико да не морам да размишљам како ћу доћи до новца, а то ја натпросечна плата. Међутим, мора да се ради. Ја у пластенику сваки дан проведем шест, седам сати. Уз све то, данас је леп дан, али кад напољу угреје, овде не може да се издржи – објашњава овај искусни цвећар.

У пластеницима има око 20 сорти цвећа (Фото: Дистрикт)

У свом пластенику има око 20 различитих врста међу којима доминирају краљице балкона – петуније и сурфиније, затим мушкатле, каранфили, вербене и остало цвеће. После Дана заљубљених и Осмог марта, када се највише прода, следи пресађивање и припрема за пролећну понуду.
– Сада се биљке пресађују из мањих у веће саксије и то је најтежи и најхитнији посао. Међутим, важно је било сачувати биљку, а то подразумева ложење и грејање током зиме – објашњава.

Цвеће продаје током целе године (Фото: Дистрикт)

Прошла година била је рекордна, са 100.000 саксија. Продаје на четири пијаце, а муштерије су углавном жене. Каже, није неуобичајено да овај посао раде мушкарци, јер цвећу то није важно.
Све то научио је у време када није било литературе за разлику од садашњег тренутка када се о овом бизнису може лако доћи до информација. Цвеће гаји из семена, али и из резница.
– Постоје биљке које се гаје из семена, а неке из резница. Семе се сеје у клијалишту и после десетак дана оно изникне. За 45 дана се пресађује у веће саксије. Цвеће које се сади из резница делом ја произведем, а нешто купим. Све у свему, важна је љубав. Цвеће не познаје да ли је женска или мушка рука, важно је бавити се њиме и оно то препознаје – прича Бобан, који се близу две деценије бави овим послом.

Почео са петунијама, данас има 20 сорти (Фото: Дистрикт))

Почетнике саветује да се пре свега информишу око узгоја цвећа, а онда крену у овај бизнис од ког, како истиче, сигурно може да се заради.
– Колико год да уложи, хиљаду, две или три хиљаде евра, могао би да то врати за две године, а после тога зарађује као човек – закључује.
Посла има целе године, а најважније креће сада, у време пролећне садње.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима