Distrikt
Društvo

TESTIRANJE NA KORONU BEZBOLNO A ZA REZULTATE POTREBNO IZMEĐU 24 I 72 SATA

U Šapcu i Loznici počela je obuka zdravstvenih radnika za uzimanje uzoraka koji će poslužiti za dalje testiranje na koronu. Za testiranje na korona virus potrebna je specijalizovana i kompletna oprema, kao i za to posebno obučeno osoblje. Obuke se sprovode u cilju priprema za predstojeće masovnije testiranje na korona virus. Na sticanje znanja u Šapcu i Loznici upućeno je po 40 medicinskih radnika, sestara i lekara i to po dvadeset iz bolnica i domova zdravlja u tim gradovima.

Obuka za uzorkovanje u Loznici (Foto: privatna arhiva)

Obuku sprovode stručnjaci šabačkog Zavoda za javno zdravlj a sastoji se od pružanja osnovnih informacija oko postupanja kod testiranja osobe sa sumnjom na korona virus, preko nošenja zaštitne opreme pa do uzimanja uzorka za test na ovaj virus.

Obučava se 80 zdravstvenih radnika u dva grada (Foto: privatna arhiva)

Testiranje na korona virus podrazumeva uzimanje brisa iz dubine nosa, a zatim i slanje uzorka u laboratoriju, gde se dalje utvrđuje da li su ćelije pacijenta zaražene virusom korona, piše  fastcompany.com. Utvrđivanje da li je osoba zaražena korona vurusom podrazumeva izdvajanje genetskog materijala virusa u ćelijama pacijenta. Ukoliko se nakon složene procedure u ćelijama pacijenta pronađe genetski materijal virusa, pacijent je zaražen korona virusom. Potrebno je između 24 i 72 sata da se dobiju rezultati testiranja na korona virus. Ova vrsta testiranja na osnovu genetskog materijala virusa je, kako ističu stručnjaci širom sveta, izuzetnio pouzdana, piše Blic.

 

 

Svideo vam se tekst?