Дистрикт
Друштво

ТЕСТИРАЊЕ НА КОРОНУ БЕЗБОЛНО А ЗА РЕЗУЛТАТЕ ПОТРЕБНО ИЗМЕЂУ 24 И 72 САТА

У Шапцу и Лозници почела је обука здравствених радника за узимање узорака који ће послужити за даље тестирање на корону. За тестирање на корона вирус потребна је специјализована и комплетна опрема, као и за то посебно обучено особље. Обуке се спроводе у циљу припрема за предстојеће масовније тестирање на корона вирус. На стицање знања у Шапцу и Лозници упућено је по 40 медицинских радника, сестара и лекара и то по двадесет из болницa и домова здравља у тим градовима.

Обука за узорковање у Лозници (Фото: приватна архива)

Обуку спроводе стручњаци шабачког Завода за јавно здрављ а састоји се од пружања основних информација око поступања код тестирања особе са сумњом на корона вирус, преко ношења заштитне опреме па до узимања узорка за тест на овај вирус.

Обучава се 80 здравствених радника у два града (Фото: приватна архива)

Тестирање на корона вирус подразумева узимање бриса из дубине носа, а затим и слање узорка у лабораторију, где се даље утврђује да ли су ћелије пацијента заражене вирусом корона, пише  fastcompany.com. Утврђивање да ли је особа заражена корона вурусом подразумева издвајање генетског материјала вируса у ћелијама пацијента. Уколико се након сложене процедуре у ћелијама пацијента пронађе генетски материјал вируса, пацијент је заражен корона вирусом. Потребно је између 24 и 72 сата да се добију резултати тестирања на корона вирус. Ова врста тестирања на основу генетског материјала вируса је, како истичу стручњаци широм света, изузетнио поуздана, пише Блиц.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима