Дистрикт
Занимљивости

Ovako su Šapčani i radnici Zorke dočekali Tita

O toj poseti pričalo se, a danas je ostalo samo sećanje na dan kada je Tito posetio Šabac. Nije bila retkost da u okviru svojih poseta obilazi fabrike u zemlji, pa je tako obišao i industrijski gigant u Šapcu.

Titova poseta „Zorki” 1969. godine (Foto Arhiv šabačkog muzeja)

Titova poseta „Zorki” 1969. godine (Foto Arhiv šabačkog muzeja)

Predsednika SFRJ u „Zorki” su 1969. dočekali tadašnji generalni direktor Krsta Avramović i predsednik opštine Ilija Đurić. Održana je svečana sednica Radničkog saveta, a gostima je pevao čuveni šabački hor „66 devojaka”.

Doček u Šapcu (Foto: Muzej istorije Jugolsavije)

Da požele dobrodošlicu najdražem gostu i sretnu se sa čovekom za čije je ime vezana čitava istorija naroda Jugoslavije, želeli su mnogi. Nekima je to pošlo za rukom. Heroja u oslobodilačkom ratu i dalekovidog političara u miru, kako su tada nazivali Tita, pozdravili su članovi radničkog saveta Zorke.

U posete je išao u pratnji supruge Jovanke (Foto: Muzej istorije Jugolsavije)

Tokom te posete, Tita su zaustavljali građani na putu do Šapca želeći da ga pozdrave.

Zaustavljali su ga meštani Loznice i Zvornika (Foto: Muzej istorije Jugolsavije)

Prema službenim podacima, Josip Broz Tito je u voznom parku, koji je služio za njegov prevoz, ali i za obezbeđenje i pratnju, tokom četiri decenije vladavine koristio ukupno 234 vozila. Kad je umro u Ljubljani je od Kliničkog centra do Plavog voza prevezen kombijem marke “mercedes”. Na sahrani od Savezne skupštine do Kuće cveća pratila su ga dva “mercedesa” i jedan “zastava” automobil.

Automobili u pratnji (Foto: Muzej istorije Jugolsavije)

Tito je prisustvovao svečanoj sednici radničkog saveta koji je organizovan u salu šabačke Zorke. Taj dana ostao je zabeležen u sećanjima onih koji su tada bili deo najvećeg industrijskog giganta na ovim prostorima.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима