Distrikt
Društvo

ONI NISU KRIVI – BESPLATNA STERILIZACIJA ZA MANJE NAPUŠTENIH PASA

Zbog neodgovornih vlasnika šabački azil pun je napuštenih pasa, a slična situacija je i u privatnim prihvatilištima. Pored toga, Grad Šabac godišnje izdvaja devet miliona dinara za odštetu od ujeda pasa. Da bi tome stali na put, iz gradske kase izdvojili su tri miliona dinara za besplatne sterilizacije vlasničkih pasa na području grada i sela sa kojim će krenuti  naredne godine.

Arči je žrtva neodgovornog vlasništva (Foto: printskrin, privatna arhiva)

Slika bolesnog, izmučenog i vezanog Arčija, čiji je život „visio o koncu“, obišla je Srbiju, a njegova životna priča uznemirila je svakog ko ga je video.

– Temperatura mu je bila 35 stepeni, počeo je već da se hladi, pritom imamo saznanje da je u tom dvorištu bio još jedan pas koji je uginuo, a kog su oni sklonili pre toga – kaže Vesna Teodorović iz Udruženja za zaštitu pasa „Pravo na život“.

Štenci pronađeni u kanalu (Foto: privatna arhiva)

Udruženje „Pravo na život“ spasilo je Arčiju život i obezbedilo privremeni dom. Te sreće nisu bila ova dva lepotana pronađena u kanalu pokraj puta, kao i na desetine drugih bačenih na đubrište u najlon kesi. 

– Mi smo sada skoro jedno udomili, našli smo je u parku, bila je kod nas 4 meseca i na kraju je udomljena. Žao mi je takvih kučića, stvarno nemam reči – kaže Šapčanka Svetlana Đurić.

Svetlana je spasila i udomila psa sa ulice (Foto: Distrikt)

Sličnu sudbinu delio je i ovaj dobri pas, kog je spasio baš takav čovek.

– Ovaj je jedan od bačenih, koji je bio mali, ja sam ga prihvatio i sa mnom je 14 godina – pokazuje svog psa Dragan Grubješić.

Od odbačenog šteneta do najboljeg prijatelja (Foto: Distrikt)

Oni koje ne pronađe Dragan i slični njemu završe u azilu ili na ulici. Zato su sva prihvatilišta puna i pali se alarm za uzbunu.

– Da se obeleže svi psi, da se sterilišu, ko želi da pari, da se oporezuje, jedino tako može da se stane na put problemu napuštenih pasa. To nisu lutalice, ti psi nisu pali sa neba na ulicu – napominje  Aleksandar Stanojlović iz Udruženja za zaštitu životinja „Meda“.

Na ulicama i u azilu sve je više napuštenih pasa (Foto: Distrikt)

Toga su svesni i u Javnom komunalnom preduzeću „Stari grad“ Šabac, koje godišnje izdvaja 9 miliona za odštetu od ujeda pasa, pa su rešili da problemu stanu na put. Izdvajanjem 3 miliona za oko 400 besplatnih sterilizacija, od naredne godine, trebalo bi da utiče pozitivno na vlasničku odgovornost i smanjenje napuštenih pasa.

Besplatna sterilizacija smanjiće broj lutalica (Foto: Distrikt)

Ta vest naišla je na veliku podršku građana ali i na retke komentare poput ovog na društvenim mrežama: “Mog psa neće niko sterilisati. Mogu samo ja da sterilišem tog ko se pojavi u mom dvorištu.“

Zbog takvih će biti nužna edukacija.

– Kad pomenemo sterilizaciju, oni kažu – to je greh. A ne shvataju da je mnogo veći greh to što oni bacaju štence. A definitivno nemaju rešenje za štence i oni završe kako ne treba. Čak i kada ih udome, ti štenci opet završe na ulici – kaže Vesna Teodorović iz Udruženja za zaštitu pasa „Pravo na život“.

Oni nisu krivi za ljudsku neodgovornost (Foto: Distrikt)

Svi su saglasni da neodgovorne treba kažnjavati, ali je to put duži od prosečnog životna jednog psa na ulici, a kraj je tužan kao i njegova sudbina.

Svideo vam se tekst?