Дистрикт
Друштво

Nestvarna priča: Kako su složni Šapčani i mudar političar izgradili bolnicu

Počeci razvoja zdravstva u Šapcu datiraju još od 1826. godine, kada je počela da radi prva bolnica. U dva odeljenja u privatnoj kući, jedno je bilo namenjeno pacijentima, a drugo lekarima. U delu „Medicinske prilike u Srbiji za vreme prve vlade kneza Miloša Obrenovića Profesor dr Tihomir Đorđević beleži:
„Prvu bolnicu nalazimo, takođe, u Šapcu, tek 1826. Nju je za varoš Šabac ustanovio Jevrem Obrenović. Sastojala se iz jedne velike sobe, u kojoj „obdržavaju se bolesnici“ i jedne manje, u kojoj je stanovao „doktor hošpiteljski“. Jedan od prvih lekara u Šapcu bio je dr Jovan Stejić, koji je svoju lekarsku praksu započeo 1929. godine.

Počeci lečenja u Šapcu

Prva prava bolnica u Šapcu podignuta je 1865. godine. Sa radom je počela 01.09.1866. godine. Imala je 4 bolesničke sobe sa 16 kreveta. Ova bolnica je ukazom Ministarstva narodnog zdravlja od 1. marta 1921. godine proglašena bolnicom prvog reda.

Prvobitna terapija rentgen zracima

U međuvremenu je dr Avram Vinaver dopremio prvi rentgen aparat u Šabac. Početkom 20. veka osnivaju se interno i hirurško odeljenje, koje je krajem 1905. godine. Ministarstvo unutrašnjih dela izdvojilo, a za šefa je postavljen dr Mihailo Dunjić. Dr Dunjić je bio prvi specijalista hirurgije u Šapcu.

Dr Mihailo Dunjić, prvi specijalista hirurgije u Šapcu

Kako zgrada bolnice nije mogla da zadovolji potrebe grada, uoči Drugog svetskog rata počinje izgradnja nove bolnice većeg kapaciteta. Tadašnji predsednik opštine Branko Petrović, rešio je da ubrza i okonča zidanje ovog, preko potrebnog, objekta, te je došao na jednu vrlo zanimljivu zamisao.

Stara bolnica u Šapcu ( Foto: J. Gubelić )

„Bio sam svestan da kredit za ovaj posao nisam mogao niotkud očekivati, već da se moramo sami pomoći. Pitanje dovršenja bolničke zgrade postavljalo se kao neodloživa potreba. Tako mi je došla misao da ovo izvedem uz pomoć svih građana Podrinja, kojima će jedino ova bolnica i koristiti. Za završne radove na bolničkoj zgradi potrebno je oko 1.200,000 dinara. U međuvremenu u Šabac je stiglo 30 vagona šećera za potrebe stanovnika Podrinjskog okruga. Predložio sam da se cena šećeru izuzetno ovog puta povisi za 4 dinara po kilogramu, tako da možemo dobiti od ovog povećanja 1.200,000 dinara, koliko je potrebno za dovršenje bolnice”, rekao je tada predsednik opštine Branko Petrović.

Ulaz u staru bolnicu u Šapcu (Foto: J. Gubelić)

Građani su tu ideju prihvatili i sa neznatnim prilogom od samo 4 dinara omogućili sebi lečenje u moderno uređenoj bolnici. Da bi se oni uverili da će sav novac dobijen prilozima na ovaj način biti utrošen jedino na dovršenje bolničke zgrade, predsednik opštine je naredio da se novac deponuje kod filijale Hipotekarne banke u Šapcu i da se njima isplaćuju radovi na dovršenju bolničke zgrade.

Detalj sa zgrade stare bolnice ( Foto: J. Gubelić )

I humano i pošteno u isto vreme. Na nauk svima da kad se udruži mudrost i humanost, ono što iz toga nastane, nema cenu.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима