Дистрикт
У фокусу

Немац Михаел примио православље због љубави према Србима

Један Немац ових дана постао је православац. Михаел Буш (33) из Тибингена крстио се у шабачкој цркви и тако прихватио православну вероисповест. У браку је са Немицом, али није искључена могућност да се венчају у Српској православној цркви. Одлуку да прими православље донео је након дружења са Србима и интересовања за српску националну историју.

Крштење у православну вероисповест Михаела Буша (Приватна архива)

Свету тајну крштења Немац Михаел Буш осетио је у цркви Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, где је први пут ушао пре пет година са својим садашњим кумом Миланом Лончаром.  Да се крсти у православној цркви тридесеттрогодишњи Немац Михаел одлучио је после вишегодишњег дружења са Србима. Тако је постао Михаило и осварио своју дугогодишњу жељу.
“Ја сам одушевљен Србима. Срби су много добри људи. Они су веома традиционални. Поштују себе и свој народ”, каже Михаел.

Михаел са кумом Миланом који му је изабрао име (Фото: приватна архива)

Почетак новог духовног живота за младог Немца само је наставак оног о чему је читао последњих година. Доста тога осетио је кроз дружење са Миланом Лончаром, својим кумом, и Сашом Пурешевићем, код ког ради као пословођа у Немачкој.
“Он је долазио код мене на славу. То је било пре пет година. Био је одушевљен нашим обичајима. Касније је долазио за Божић. Са мном је ишао у цркву и упознао се са нашим обичајима. Све му се то веома допало и онда је одлучио да се крсти у нашој цркви. Сећам се када ми је рекао да му је то жеља, то вече смо се напили ”, присећа се Милан Лончар.

Крштење у присуству најближих (Фото. приватна архива)

Бројаницу и крст носи са собом. Увек наглашава да је његова вера и љубав прем Србима искрена и чиста.
„Они су ме везали за себе и ја сам једне вечери одлучио да будем њихов брат. Највеће поштовање и љубав осетио сам међу Србима”, прича одушевљено.

Михаел са пријатељима Србима (Фото. Ј. Губелић)

Њих тројица упознали су се у Тибингену у Немачкој када је млади Немац са дведесет година дошао да ради код Саше Пурешевића у фрми која се бави продајом и одржавањем аутомобила. Мало по мало дружење је прерасло у право пријатељсво које је крунисано чином крштења.
“За мене је то нешто невероватно. Једноставно, одушевљен сам. Замислите како се осећа неко када му странац саопшти да жели да постане део ваше заједнице. Поносан сам због тога”, прича одушевљено Саша Пурешевић.

Испред храма Светих апостола Петра и Павла (Фото. Ј. Губелић)

Свештеник Војислав Петровић који је и крстио Михаила каже да су овакви случајеви веома ретки и да им треба придавати велики значај, будући да Српска правослвна црква никог и никада не приморава да се прекрсти.
“То је велика радост за православну цркву јер је то чин добре воље. Наша црква, за разлику од других, никада кроз историју није вршила притисак да се пређе у нашу веру. Друге су то чиниле чак и под претњама што је за последнцу имало и губитак националног идентитета”, објашњава свештеник Војислав Петровић.

Немац одушевљен Србима и њиховим националним идентитетом (Фото: приватна архива)

Михаил је у браку са сцојим земљакињом која га такође подржава, а како каже, није искључена могућност да се и са њом венча у православној цркви.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима