Distrikt
Društvo

PRE SEDAM DECENIJA ŠAPČANI NA IZBORE STIZALI IGRAJUĆI KOLO

Fotografija na kojoj građani igraju Kozaračko kolo, snimljena je 26. marta 1950. godine u Ulici Nebojše Jerkovića, danas Mačvanskoj, za vreme održavanja izbora. Iako nije navedeno o kojim izborima je reč, pretpostavlja se da su po sredi izbori za odbornike narodnih odbora reona, opština i srezova, koji su održani 1950. godine. U Federativnoj Narodnoj Republici loklani izbori održani su 1947, 1949, 1950, 1953, i 1957. godine.

Kozaračko kolo kroz grad, 26. mart 1950. (Foto: Međuopštinski istprijski arhiv)

Fotografija simbolizuje jedinstvo nalik prosecu koji će uslediti, uz kapu Titovku koju su nosili partizani, a kasnije pioniri i pripadnici JNA.
Naime, te godine uvedeno je radničko samoupravljanje, društveni i privredni model koji je osmišljen od strane KPJ i sprovođen je u Jugoslaviji od 1950. godine pa do kraja njenog postojanja. Osnovna ideja se svodila na prebacivanje upravljanja preduzeća u ruke radnika i odvajanje države od privrede, što nikada nije sprovedeno. Ovaj vid samouprave je karakterističan za mnoge forme socijalizma, sa predlozima za samoupravljanje koje su se pojavljivali mnogo puta tokom čitave istorije socijalističkog pokreta, koje su zagovarali na razne načine tržišni socijalisti, komunisti, i anarhisti.

 

 

Svideo vam se tekst?