Distrikt
Zanimljivosti

NAJJAČA CURA U ŠAPCU – IZ BENČA PODIŽE DO 50 KILOGRAMA

Na Državnom takmičenju u pauerliftingu u Sportskom centru „Rakovica“ u Beogradu Jovana Arnautović osvojila je prvo mesto u kategoriji do 84 kilograma sub-juniori do 18 godina. U domeravanju snage učestvovalo je 80 takmičara, među njima 20 žena.

Atipično za žene (Foto: Distrikt)

Ako je, kako mnogi sportisti tvrde, dizanje tegova iz benča merilo snage, onda je Jovana Arnautović veoma snažna devojka. Stidljivo saopštava da u teretani podiže i po 50 kilograma dok vežba, a u odmeravanju snage sa svojim vršnjakinjama, na nedavno održanom takmičenju u Beogradu, završila je kao pobednica.

– Prvo smo podizale po 30 kilograma, pa su neke devojke eliminisane. Onda po 35 i na kraju 40 kilograma, tako da sam ja uspela da izborim pobedu – priča Jovana i dalje pod utiskom.

Diže 50 kilograma bez problema (Foto: Distrikt)

Pošto se u Šapcu niko ne bavi ovim sportom, Jovana je nastupala za klub iz Trstenika, pa se za takmičenje pripremala preko interneta.

– Ja sam se spremala za Državno prvenstvo u obaranju ruke, ali je moj trener predložio da pokušamo da se takmičimo i u ovoj disciplini. Pripreme su trajale mesec dana i uspela sam da izborim pobedu – priča Jovana.

Jedina u Šapcu (Foto: Distrikt)

Međutim, ovo nije njena prva medalja u sportu nesvojstvenom ženama. Mlada Šapčanka prošle godine osvojila je treće mesto u obaranju ruku na Svetskom prvenstvu u Konstanci u Rumuniji. Mesec dana pre toga oslučila je da se bavi tim sportom.

Treća na svetu u obaranju ruku (Foto: Distrikt)

Naizgled stidljiva i tiha, ali ko se uhvati u koštac sa Jovanom uglavnom prođe isto, jer ova šesnaestogodišnjakinja sa pola snage obara ruke curama, ali često i momcima, ako je izazovu. Da se takmiči u ovoj discipline krenula je sasvim slučajno, kada su u školi organizovali nadmetanje, a učesnike nagradili slobodnim danom. Od njene desnice tada su izgubile sve šabačke srednjoškolke, a onda je postala i najjača cura u gradu Šapcu.

– Prvo je bilo organizovano takmičenje među šabačkim školama i ja sam tu osvojila prvo mesto. Zatim sam se prijavila na takmičenje „Šabac strong” i tu sam takođe pobedila. Onda je bilo državno takmičenje na kom sam zauzela treće mesto – priča Jovana, koja je tada odlučila da počne da trenira.

Na crtu joj izlaze i muškarci (Foto: Distrikt)

Dok ona uživa u ovim sportskim izazovima, vršnjaci od nje zaziru.

– Njima to deluje i neobično i smešno. Ne mogu da veruju da se devojka bavi takvim sportovima – priča Jovana.

Roditelji je podržavaju jer je odabrala sport koji joj se sviđa.

– Mi je podržavamo, jer smatramo da će moći uvek da se zaštiti, a i momci će na nju drugačije gledati, tako da je mi podržavamo u tome – priča majka Vera, koja je i vozi na takmičenja.

Za medalju se pripremala svega mesec dana (Foto: Distrikt)

U kući i na ulici Jovana je sasvim obična devojka. Ide u treći razred srednje Ekonomske škole u Šapcu.
Sledeći cilj je takmičenje u obaranju ruku, čim se ukaže prilika da okuša svoju desnicu.

Svideo vam se tekst?