Дистрикт
Култура

Mural posvećen Miomiru Grujiću Fleki

Još jedan mural osvanuo je u gradu Šapcu. Grafit “Ti si moje prase, da se voli zna se” u prolazu kod poslastičarnice „Višnja“, zamenio je “Ko tebe autoritetom, ti njega identitetom”, poznata fraza“ Miomira Grujića Fleke, jednog od nezaobilaznih figura šabačke i beogradske progresivne scene osamdesetih i devedesetih godina 20. veka, čijem liku i delu je posvećen ovaj mural. Autor murala je mladi šabački umetnik Đurađ Stevanović.

Novi mural ( Foto: J. Gubelić )

Miomir Grujić Fleka je rođen u Šapcu 1954. godine i jedan je od osnivača Zavičajnog kluba studenata koji se nalazio u Domu omladine, sadašnjem Kulturnom centru. Klub „Rupa“, u kom je Fleka bio programski urednik svih kulturnih sadržaja, danas nosi njegovo ime. Tvorac je i programski direktor kluba „Akademija“ u Beogradu. Tokom devedesetih godina radio je  kao autor emisije „Šišmiš“ na Radiju B92. Autor je multimedijalnih projekata „Urbazona“ i „Trotorok“. Bio je zaštitni znak beogradske „underground“ scene.

Miomir Grujić – Fleka ( Foto: http://www.vijesti.me )

Miomir Grujić Fleka bio je magistar slikarstva i multidisciplinarni umetnik čija je umetnička praksa zastupljena u svim važnim istorijama savremene umetnosti postjugoslovenskog prostora. Inicijator je i autor dugogodišnjeg art projekta Urbazona. Glavni je lik dokumentarnog filma Zombitown snimljenog u nezavisnoj produkciji za britanski Kanal 4.  Miomir Grujić Fleka je umro 11. jula 2003. godine.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима