Distrikt
Društvo

MONIKA IZ BARIJA VOLJENIM ŠAPČANIMA: “USKORO ĆEMO DA PEVAMO U KAFANAMA”

Monika Ladisa, volonterka Belih šlemova, koja je do početka novonastale situacije sa korona virusom bila na služenju civilne zaštite pri italijanskoj organizaciji Karitas u Šapcu, iz prve ruke prenosi potresnu situaciju koju preživljava u rodnom gradu Bariju i šalje Šapčanima važnu poruku.
– Morala sam da se hitno vratim u Italiju, u Bari, zbog vanrednog stanja zbog virusa korona. U povratku aerodrom u Bariju je bio skoro pa napušten, moj rodni grad potpuno prazan.

Bari ima oko 320.000 stanovnika (Foto: privatna arhiva)

Pre ulaska u kuću, morala sam da dezinfikujem i najmanju ličnu stvar koju sam tokom putovanja dodirnula u nekom momentu, morala sam da dezinfikujem odelo i obuću, a tokom putovanja sam nosila obavezno masku i rukavice. To nije bilo putovanje kao svako drugo. To je bilo putovanje praćeno strahom, ali i nadom da će sve ovo uskoro biti završeno i da ću moći da se vratim u moju omiljenu državu Srbiju i grad Šabac da nastavim moj rad. U samoizolaciji sam već šest dana i ovo je samo moj mali doprinos celokupnoj situaciji.
Nadam se da ćemo se uskoro vratiti da pevamo i igramo u kafanama – napisala je Monika i poručila Šapčanima:
– Ostanite kod kuće, dajte i vi vaš doprinos.

Južna Italija manje je pogođena virusom od severa zemlje (Foto: privatna arhiva)

Trenutna situacija na ulicama Barija, glavnog grada pokrajine Apulije u jugoistočnoj Italiji je, kao i čitavoj zemlji, uznemirujuća. Iako je stanje u južnoj Italiji nešto bolje od severa države, ulice su i ovde napuštene, vlada grobna tišina koju prekida samo svakodnevni prolazak ozvučenih automobila civilne zaštite, koji podsećaju razglasom građane na civilnu dužnost i poštovanje pravila ponašanja u potpunosti.

Trgovi u Italiji su prazni (Foto: privatna arhiva)

Iza ove zabrinjavajuće slike građani se okupljaju na društvenim mrežama kako bi podržali sugrađane, izlaze na terase kako bi pevali državnu himnu, odali počast preminulima, i podržali one koji su prvi na udaru virusa, a to su medicinski radnici, radnici u supermarketima, gromoglasno kličući, “SVE ĆE SE DOBRO ZAVRŠITI”.

Svideo vam se tekst?