Distrikt
Društvo

LUBENICE STIGLE DVA MESECA NAKON SEZONE, A JEDU SE HLADNE U TOPLIM KUĆAMA

Da li možete da zamislite da u oktobru i novembru u kaputu jedete lubenicu koja je uzgajana u Srbiji? Oni koji ne mogu da zamisle, u to mogu da se uvere na šabačkoj pijaci gde Srđan Jeremić iz Mačvanskog Belotića, dva meseca po završetku sezone, prodaje lubenice iz svoje bašte. On tvrdi da su slatke kao i u juli, a naša ekipa ga je posetila da se u to uveri.

U kaputu na lubenice (Foto: Distrikt)

Zimska lubenica i spolja i iznutra izgleda isto kao i letnja, a ovaj proizvođač gaji je na otvorenom.

Čude se i kupci i prolaznici (Foto: Distrikt)

Srđan je poznu sortu lubenice prvi put odgajio 2018. godine, a od tada pokušava da ponovi proizvodnju. Ovo godine uspeo je da stignu u drugoj polovini oktobra.

Slatke kao u julu (Foto: Distrikt)

I sada će biti i za prodaju i za zaradu, jer je ovog puta cena daleko veća. Kilogram se kreće oko 40 dinara na veliko, a osamdeset na malo.

Srđan prodaje i u novembru (Foto: Distrikt)

Trenutno pod lubenicom ima 60 ari, a ako bude dobra zarada, planira da proširi na hektar, kao pre šest godina kada je prvi put našao računicu u poznom bostanu.

Svideo vam se tekst?