Da li možete da zamislite da u oktobru i novembru u kaputu jedete lubenicu koja je uzgajana u Srbiji? Oni koji ne mogu da zamisle, u to mogu da se uvere na šabačkoj pijaci gde Srđan Jeremić iz Mačvanskog Belotića, dva meseca po završetku sezone, prodaje lubenice iz svoje bašte. On tvrdi da su slatke kao i u juli, a naša ekipa ga je posetila da se u to uveri.
Zimska lubenica i spolja i iznutra izgleda isto kao i letnja, a ovaj proizvođač gaji je na otvorenom.
Srđan je poznu sortu lubenice prvi put odgajio 2018. godine, a od tada pokušava da ponovi proizvodnju. Ovo godine uspeo je da stignu u drugoj polovini oktobra.
I sada će biti i za prodaju i za zaradu, jer je ovog puta cena daleko veća. Kilogram se kreće oko 40 dinara na veliko, a osamdeset na malo.
Trenutno pod lubenicom ima 60 ari, a ako bude dobra zarada, planira da proširi na hektar, kao pre šest godina kada je prvi put našao računicu u poznom bostanu.