Дистрикт
Занимљивости

Ljubavni grafiti žive i kad se farba oljušti

Na zidu trag. Takvih je ne fasadama, uskim prolazima, nepreglednim pasažima, posivelim betonima. Politički, navijački, revolucionarni, ljubavni. Grafiti. Ljubav na svoj način. Glas ljubavni.

Foto: J. Gubelić

Nastali su baš kad i zidovi. Oni su ih inspirisali. Tek okrečeni, ili oronuli, bili su inspiracija da se javno pošalje poruka. Čitljiva, jasna, sa potpisom ili bez njega. Bez pravopisa, direktno iz srca.

Foto: J. Gubelić

Ulična umetnost, sloboda i hrabrost, ludost i smelost, ponekad je dirljiva a ponekad banalna. Razneži i razbesni. Zavisi od autora. Ili inspiracije.

Foto: J. Gubelić

Grafiti. Stilski i unazad kroz vreme. Menjali su se kao i njihov cilj. Umetnost ili kultura?! Politički intonirana, navijački ostrašćena poruka, pretnja i psovka i ona najlepša, koja se izborila u mnoštvu drugih – poruka ljubavi.

Foto: J. Gubelić

Našli smo one koji otvoreno ili prikriveno vole, sa potpisom i bez njega. Svaka od njih određuje ljubav na svoj način.

Foto: J. Gubelić

Ljubavni grafit crtan ljubavlju. Nedokučivom, naobjašnjivom, bez definicije, koja provocira najlepša osećanja i izaziva hiljadu reči. Postavlja pitanja i odgovara. Na jedno ćuti, šta se dogodilo sa akterima pre nego što se farba oljuštila.

Foto: J. Gubelić

U potrazi za mestom za ljubavnu poruku, jedan momak konsultovao se čak i na forumu.
„Hteo bih negde da ispišem neki ljubavni grafit, ali da nije ono standardno tipa „volim te Jeco“ itd, nego nešto originalno i da bude zanimljivo… Sve što mi padne na pamet čini mi se da je glupo:)  I da, mesto za taj grafit, da li na školi, bus stanici, tabli na ulazu u grad, bilo koji predlog je dobrodošao? Želim samo da ga viđa svaki dan“.

Foto: J. Gubelić

Neki su imali mesto, ali ne i poruku. Zbog toga se na internetu mogu naći i predlozi poput onog „Nevena!Ti i ja volimo razlicite stvari. Ti mena a ja tebe!“.

Foto: J. Gubelić

One koje čekaju da budu napisane na tvom zidu – „Nikad ne dozvoli da te pobedi samoća“, „Kada jednom odeš, zapamti puteve odlaska, možda jednom poželis i da se vratiš“, „Ne nadaj se sreći jer ona uvek dolazi iznenada!“

Foto: J. Gubelić

Mali fotoreporterski obilazak grada i evo što smo mi zabeležili, a ako vi znate za još neke, slikajte ih i pošaljite.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима