Дистрикт
Друштво У покрету

KОЦЕЉЕВЦИ ПИЈУ КВАЛИТЕТНО МЛЕКО ИЗ МЛЕКОМАТА ЛУКИЋА (ВИДЕО)

Због оних који сумњају у састав млека које пију, Марко Лукић потрудио се да им пружи квалитет. Он је у Коцељеви отворио млекомат у који стиже млеко са његове фарме, одмах након муже. Савремени начин диструбиције млека од фарме до купца још један је пројекат младића који се из Београда вратио на дедовину, завршио вишу школу и наставио породичну традицију.

Свеже млеко из млекомата (Фото: Дистрикт)

Лукићи су желели да свеже млеко које произведу на својој фарми одмах стигне до купца и због тога су поставили овај млекомат, јединствен у Мачванском округу.

– Реализовали смо ту идеју да бисмо директно дошли до наших потрошача, односно заобишли прерађиваче, и да купци добију домаће сирово млеко по најповољнијој цени – каже Марко Лукић, који је у своје место донео ову новину.

Апарат је подешен за паковања од пола и једне литре (Фото: Дистрикт)

Несвакидашња машина за ове просторе, ради по принципу аутомата за напитке. Процедура је једноставна, а до пуномасног, непрерађеног млека долази се у само неколико корака.

– Убацимо новчаницу у млекомат, затим узимемо флашу, отворимо вратанца и стављамо испод места за точење, спустимо вратанца и притиснемо колико хоћемо – на пример 1 литар – објашњава поступак куповине млека у млекомату.

Фарма породице Лукић – традиција дуга четири деценије (Фото: Дистрикт)

Захваљујући тој технологији, чим се помузу краве, млеко са фарме стиже у овај апарат.

– Директно из крављег вимена, млеко иде кроз прохромске цеви у лактофриз. Ту се хлади на 3 до 3.5 степена, одатле иде у буре млекомата, који такође одржава температуру око 1 до 2-3 степена, тако да је млеко увек свеже – истиче млади фармер.

Разрађен систем за квалитетан производ (Фото: Дистрикт)

И произведено је са чистом љубављу, колико је Марко има према селу. Он се по завршетку средње школе, из Београда вратио на дедовину, и наставио оно што су његови преци радили.

– Било је колебања у млађим, средњошколским данима, али на крају сам одлучио да је ово права ствар за мене. Ту сам се пронашао, тако да ми пољопривреда пружа сатисфакцију – прича овај вредни младић и додаје да се није покајао, уз мудрост која се може применити на његов случај: „Човек уколико воли оно што ради, неће радити ниједан дан у животу“.

Обновио је комплетну механизацију (Фото: Дистрикт)

Данас има сву механизацију – од сетве до жетве. Својом одлуком усрећио је породицу, нарочито деду и бабу.

– Били смо најсрећнији на свету зато што се вратио на имање. Да нам се кућа не затвори – каже Миљана Лукић, Маркова бака.

Уз задовољног домаћина, задовољне су и животиње (Фото: Дистрикт)

Овде је све савремено, толико да док се домаћини купају у зноју, краве се туширају свежом водом.

– Уз вентилаторе смо поставили орошавање, тј. воду под притиском која прави маглу и снижава температуру за 10 до 15 степени у односу на спољашњу. Снизимо температуру да би краве могле да узимају храну и да не би дошло до пада продуктивности – каже Лукић.

Своји на свом (Фото: Дистрикт)

Све је живнуло на фарми која је осамдесетих година прошлог века била рекордер у производњи млека. Судећи по Марку, биће поново, а вероватно и више од тога, ако већ није.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима