Distrikt
U fokusu

Kamenko Katić Šapcu posvetio stranicu svog života

Malo se zna da je Kamenko Katić, jedan od prvih i najpoznatijih izveštača vremenske prognoze na našim prostorima, završio veterinarsku školu u Šapcu. U Nižoj poljoprivrednoj školi, u okviru koje je od 1947. godine u istoj zgradi otvarena i Srednja veterinarska škola završio je za veterinara i jedno vreme radio posao u struci.
„U šabačkom internatu, među 400 budućih veterinara, iako veoma mlad, ja sam polako postajao čovek. I celog života ostaću onakav kakav sam tamo izgrađen i uobličen. Kakvi su, uostalom, i drugi bivši pitomci te škole: vedri, jednostavni, šaljivdžije, ali u struci ozbiljni i odani svom pozivu“, napisao je 1976. godine pod naslovom „Stranica mog života“.

Kamenko Katić u studiju, 1977. (FOTO: RTS.RS)

Decenijama je bio prvorazredna medijska ličnost kome su gledaoci bezuslovno verovali i voleli ga. Zahvaljujući njemu vremenska prognoza je dobila kultno mesto na televiziji.
Kamenko Katić je rođen 1935. u selu Đurđevu kod Novog Sada. Bez roditelja je ostao kao šestogodišnjak. Pohađao je Realnu gimnaziju u Novom Sadu, a nakon toga dolazi u Šabac gde je završio veterinarsku školu. Studirao je kratko veterinu i agronomiju, na Pedagoškoj akademiji istoriju i geografiju, a diplomirao na Filozofskom fakultetu, na grupi za etnologiju.
Za vreme studija počeo je da radi u Radio Titogradu kao spiker, a potom i kao spiker Radio Sarajeva. Bio je i prvi spiker tek osnovane sarajevske televizije.

Svideo vam se tekst?