Distrikt
U fokusu

KAKO JE VINO IZ RUMSKE TALJIGAMA STIGLO DO ITALIJE

Na Svetog Trifuna, pre nego što sunce izađe, vinogradari odlaze u svoje vinograde i orezuju dva ili tri čokota koje zalivaju starim vinom. Smatra se da će vinogradi tako povratiti svoju snagu posle duge zime i razbujati se na proleće. Zbog svoje upornosti i istrajnosti u odbrani vere, Sveti Trifun je izabran za zaštitnika vinogradara, jer se njihov rad poistovećuje sa Trifunovim mukama.

Sveti Trifun, zaštitinik vinogradara (Foto: Kurir)

Toga dana domaćini obiđu vinograd i seku slavski kolač, lozu prelivaju vinom i orezuju prve čokote, jer im je blagoslov Svetog Trifuna važan. Nekada su to redovno radili u Pocerini, koja je bila poznati vinogradarski kraj u kom je skoro svaka kuća imala svoje zasade vinove loze. Po predanju vinovu lozu ovde je doneo Rimski car Prob.

Ovo je nekada bilo vinogorje (Foto: J. Gubelić)

I ne samo da su proizvodili, već je vino iz ovog kraja stizalo širom Evrope, pa čak i u zemlje poznate po proizvodnji ovog pića. Naime, pre više od jednog veka, Dragoljub Gavrilović iz Rumske, na taljigama je  stigao u Torino i na Međunarodnom sajmu u Italiji osvojio zlatnu medalju za vino napravljeno od grožđa odgajenog u njegovom vinogradu u Pocerini. To vino je sam cedio, flaširao i u konkurenciji najboljih proizvođača vina osvojio medalju, koja se čuva u stalnoj postavci šabačkog Narodnog muzeja.

Medalja za vino iz Rumske (Foto: J. Gubelić – Naroni muzej Šabac)

Iako su jagode zasenile čokote, koji su ovde nekada rađali i iz njih se cedilo vrhunsko piće, osim istorije koja se ne zaboravlja, često provejava ideja da vinogradarstvo ponovo može biti unosan posao.

Postoji inicijativa da se vinogradi vrate u Pocerinu (Foto: J. Gubelić)

– Vino pruža više uživanja i zadovoljstava, nego bilo koja druga stvar koja se može kupiti! – govorio je Ernest Hemingvej. U to su se uverili mnogi koji uživaju u božanskom piću. To su kroz istoriju potvrdili i Pocerci pre Drugog svetskog rata, kada je ovde bilo mnogo vinograda.

Tradicionalan način proizvodnje vina (Foto: J. Gubelić)

Francuzi su svojevremeno vršili ispitivanja ove zemlje i došli su do zaključka da je ona izvanredna za uzgoj vinove loze, a postoje inicijative da se vinogorje u ovom kraju obnovi.

 

Svideo vam se tekst?