Дистрикт
Занимљивости

Како је нестала чувена кафана Америка

У лето 1955. године срушена је позната шабачка кафана „Америка“, на углу улица Вука Караџића и Господар Јевремове, тада Маршала Тита.

Стара “Америка”

Зграду подигнуту на месту кафане, Шапчани и данас зову Америка.
У Шапцу је између два светска рата радило преко 130 кафана. И пре рата сваки сокак је имао по једну кафану јер су то била места друштвеног окупљања и културних збивања. У њима су биле и библиотеке, биоскопи, друштвени клубови, класични подијуми и биртије. За сваку кафану везују се одређене анегдоте, песме, персоне које су чиниле дух кафане посебним и по њима постале познате.

Правителствена улица, данашња Господар Јевремова, на чијем се углу налазила кафана Америка

Кафана Америка смештена је била на самом крају Правителствене улице, данашње Господар Јевремове, на углу преко пута Старе робне куће. Од времена када је у Господарском конаку смештена општина, улица се називала Правителственом улицом. Правителствена улица представљала је најужи центар града.

Овде се до 1955. налазила кафана Америка (Фото: Ј. Губелић)

Приликом свог боравка у Шапцу кафану Америка посетио је и Гаврило Принцип, који је са смештајем био у дворишту наспрам ње. У Америци свирају Цицварићи, док је власник кафане Америке, Деспот Ракић, отворио у Београду кафану Код Главног уреда. Преко пута Америке,на месту где је данас Банка Интеса  била је кафана Девет дирека, која је примала многе. Ове кафане биле су познате по богатом градском животу, у њима се окупљала “господа од пера”.

Преко пута Америке, била је кафана Два дирека (Фото: приватна архива)

Са стране Америке, Правителственом улицом, настављале су се куће Андре Јовановића, фото радња Холивуд, кафана Уживанција, ординација др Остојића, кафана Велика Србија, на самом углу данашњих Стојана Новаковића и Господар Јеврема – тада Полицијске и Правителствене.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима