Дистрикт
Занимљивости У фокусу

ЈАГОДЕ У ЈЕСЕН, КАД ИМ ВРЕМЕ НИЈЕ: ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ЗБУНИЛЕ И БИЉКЕ

Необична појава догодила се у домаћинству Пеурача, у селу Штитар код Шапца. Због изузетно топлог времена, по други пут у години стигле су на брање јагоде. До сада су набрали 30 килограма са 80 ари, а ако лепо време потраје, очекују још пар брања. Цена је 400 динара, што је неколико пута више нeго у пролеће.

Јесења берба на имању у Штитару (Фото: Дистрикт)

Високе температуре збуниле су и људе и биљке, па су јагоде помислиле им је време за зрење. Црвени плодови, слатки и крупни баш као у јуну, изненадили су и Дражена.

– Дошли смо у редован обилазак и видели смо да има рода, да почињу да руде, и онда смо решили да беремо. Изненадиле су нас, брали смо пре 5-6 дана, ово је већ друго-треће брање. Нема пуно, али беремо да не пропадне – прича Дражен Пеурача.

Крупни, црвени плодови, као у сезони (Фото: Дистрикт)

И да се  неплански заради неки динар, јер зашто не искористити оно што је природа дала. Овог пута лако се нађу и купци, јер су родиле кад им време није.

– Велика је потражња, тако да се брзо прода, чак и унапред се заговара. С пролећа крене цена 250 динара, а пошто је била кишовита година, цена падне и на 100 динара. Ова цена сада је одлична – каже пољопривредник.

Цена без конкуренције (Фото: Дистрикт)

И не само да је добра цена, већ и квалитет, јер ова парцела није третирана од сезоне.

– Месец дана сигурно ништа нисам прскао, тако да су здраве, могу и деца да једу без проблема слободно.

Сочне и непрскане (Фото: Дистрикт)

Има и младих плодова, али и цветова па ако потраје лепо време, биће још црвених плодова да се убере на овој парцеле.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима