Distrikt
U fokusu

IAKO SU PONEKAD NEVIDLJIVI, ONI SU PORED NAS

Prema rezultatima popisa iz 2011. u Srbiji živi više od pola miliona građana koji imaju teškoće ili su potpuno onemogućeni da obavljaju svakodnevne aktivnosti. Svoj dan dočekuju teže nego drugi, osim korone, nailaze na nerazumevanje i brojne druge barijere.

Snagu pronalaze u borbi za bolje uslove paraplegičara (Foto: privatna arhiva)


– Sa nepunih 18 godina vozio sam automobil bez vozačke dozvole prevelikom brzinom i bez pojasa. Pokušao sam da se trkam sa drugarom. Zbog neiskustva sam sleteo u kanal, a nas trojica koji nismo bili vezani ispali smo iz automobila. Zadobio sam povredu kičme i kičmene moždine. Od tada već 26 punih godina ne hodam – počinje svoju priču Slaviša Savić.

Umesto na ekskurziji na Zlatiboru, probudio se u bolničkom krevetu uz nagoveštaj bolne istine, da ne može da pomeri noge.
– Svoje punoletstvo sam dočekao ležeći u bolničkom krevetu, nepomičan, bez jastuka. Tada su mi doneli samo parče torte, čestitali rođendan i kroz priču i suze sam shvatio da ću ostatak života provesti u invalidskim kolicima – priča Slaviša.
Kada svi snovi padnu u vodu postoje samo dva puta – beznađe ili borba.
– Tad dolazi dug period oporavka, rehabilitacije i ponovo jačanje. Prvenstveno fizičko, a nakon toga i intelektualno. Nakon nekog vremena sam se uključio u rad organizacija osoba sa invaliditetom, oformio organizaciju u Šapcu, koja uspešno radi već 19 godina. Kroz edukaciju stekao sam snagu da nastavim život dalje – kaže Slaviša, koji je sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

Danas uče druge da ne ponove njihovu grešku (Foto: privatna arhiva)


Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić obišao je Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga, zajedno sa Jelenom Milošević, članom Gradskog veća zaduženom za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje i Draganom Milosavljević, šefom Odseka za dečiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

– U prethodnom periodu grad je mnogo toga učinio da ove osobe budu ravnopravni članovi našeg društva. Ja ću se truditi da poboljšamo sve ono što je urađeno za ove ljude, da svakodnevica bude mnogo prijatnija i bolja za njih. Grad Šabac je u sferi socijalne zaštite uveo dve usluge, to su lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju i personalni asistent za odrasle osobe sa invaliditetom. Za ove usluge Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 26 miliona dinara. Takođe, u gradu imamo i preko 50 obeleženih parking mesta za osobe sa invaliditetom, a sada smo obezbedili i 350 nalepnica za 2021. godinu, tako da auta koja su obeležena nalepnicama neće plaćati parking na mestima koja su predviđena za osobe sa invaliditetom – izjavio je gradonačelnik Šapca.

Osećaju podršku grada (Foto: privatna arhiva)


Jelena Milošević, član Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje, istakla je da, zahvaljujući saradnji sa udruženjima koja se bave zadovoljavanjem životnih potreba osoba sa invaliditetom, grad Šabac nastoji da obezbedi preduslove za sistematsko unapređenje njihovog položaja.

–Udruženje osoba sa invaliditetom su veoma značajan partner Gradu, u procesima izrade strateških dokumenata, kao što je na primer Strateški plan za socijalnu politiku, Plan razvoja grada i drugi. Upravo u ovim procesima, udruženja iz perspektive svojih članova, predlažu mere i aktivnosti na kojima Grad treba da radi i da, kao rezultat našeg zajedničkog delovanja, bude dobrobit svih građana – rekla je Jelena Milošević, član Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja.

Iako su često nevidljivi, značajno dopinose podizanu svesti kod mladih (Foto: privatna arhiva)


Zdravko Jokić, predsednik Udruženja paraplegičara i Slaviša Savić, sekretar udruženja, istakli su da su zadovoljni saradnjom između grada i udruženja.

–Ono što je bitno je da grad Šabac prepoznaje potrebe, ali, takođe, i potencijale osoba sa invaliditetom i trudi se da ih na adekvatan način iskoristi. Ono što je za nas značajno jeste da smo uspeli prošle godine da kroz realizaciju dva projekta dođemo do toga da se za intelektualno očuvane osobe sa invaliditetom starije od 18 godina obezbedi usluga personalne asistencije, što je jedna od skupljih, ali jako kvalitetnih usluga. Ta usluga je namenjena prvenstveno aktivnim licima sa invaliditetom koja mogu, žele i daju doprinos, kako sebi, svojoj porodici i organizaciji, tako i društvu uopšte. Ono što nam je, takođe, bitno jeste da upozorimo građane da obrate pažnju da ne staju na parking mesta koja su obeležena za osobe sa invaliditetom. To su mesta na kojima možemo bezbedno da izađemo iz auta, a u slučaju tržnih centara, i da budemo što bliže ulazu – rekao je Slaviša Savić.

Svideo vam se tekst?