Дистрикт
Друштво

Glasno umiranje od posledica NATO bombardovanja

Ipak, čini se  da nije dovoljno glasno za one koji treba da čuju, tek povremeno svoj glas dignu stručnjaci koji upozoravaju da je porast obolevanja od raka posledica bombardovanja Srbije. Prof. dr Danica Grujičić već duže vreme upozorava da je Srbija je posle bombardovanja 1999. večno zatrovana osiromašenim uranijumom, a sada je svoje sumnje potkrepila podacima koje je izneo prof. dr Čikarić, na osnovu zvaničnih podataka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut:

Alarm za uzbunu ( Foto: http://www.intermagazin.rs/)

– Registrovani maligni tumori 2001. godine – 30.744
– Registrovani maligni tumori 2014. godine – 35.319 (+15%)
– Umrlo od karcinoma 2001. godine – 16.776
– Umrlo od karcinoma 2014. godine – 21.322 (27%)
– Od sist. maligniteta (leukemije/limfomi) oboleli 2001. godine – 734
– Od sist. malig. (leuk./limfomi)oboleli 2014. godine – 1.539 (+110%)
– Umrlo od sistemskih maligniteta 2001. godine – 468
– Umrlo od sistemskih maligniteta 2014.  godine – 1.216 (+160%)
– Od 2001. do 2014. u Srbiji od sistemskih malignih neoplazmi umrlo je 12.585. Sistemski maligni tumori cine svega 5% od ukupnog broja svih tumora.

Polsedice će tek da se osete ( Foto: http://www.vesti-online.com/)

Prof. dr Danica Grujičić pod naslovom “važno” napominje da je NATO je 1999. godine na Srbiju i Crnu Goru prosuo 186 Gbq (gigabekerela) uranijuma 238, čije je vreme poluraspada 4,5 milijardi godina.

“To je 18.600 bekerela po jednom stanovniku. Dozvoljena doza je 80 bekerela godišnje po stanovniku. I da vas podsetim to je samo priča oko OU a pored toga se nalazi posebno zagađenje hemijom, gasovima, itd. Neverovatno je koliko se jedna grupa ljudi koja ima drugačije mišljenje (na šta naravno imaju pravo) suprotstavlja ideji da se formira koordinaciono telo koje će ispitati posledice NATO bombardovanja. ČEGA SE PLAŠITE GOSPODO?! Ako ste toliko ubeđeni vi bi prvi trebali da podržite zahtev i da dokažete da nismo u pravu i da stavimo tačku na priču o posledicama NATO bombardovanja. Gospodo, mi ne širimo paniku mi smo odgovorni prema građanima ove zemelje, i građani imaju prava da znaju istinu a država ima dužnost da to omogući i da reaguje na te činjenice”, prof. dr Danica ističe Grujičić.

Svi ciljevi “Milosrdnog anđela” (Foto: http://www.telegraf.rs/)

Zvanična mapa sa lokacijama u kojima je ispaljen osiromašeni uranijum postoji na sajtu NATO. Na njoj su obeležena mesta gde su padali ovi projektili:
Podujevo sa okolnim selima poput Donje Lapaštice, Sekirače, Ladovca, Svetlje, Donjeg Sibovca, okolina Kosovske Mitrovice Ljušta, Vaganica, Brabonjić, Banja, Suvo Grlo, Crkolez, Kodra Didovce, okolina Prištine, Gornje Brnjice, Makovca, Lukare, Kruševa, Berkova, Janjeva, Novog Brda, Koretina, Štrulova, Domaneka, Banjice, okolina Dečana, Donji i Gornji Crnobreg, Papraćane, Kotradić, Novo Papraćane, Junik, okolina Đakovice Bardosan, Skivjan, Grebno, Uroševac, okolina Prizrena Brodosavce, Opolje, Žur, Skivjan, Rujan, Ljiljance, Borovac, Biljača, Buštranje, Bukorevac, i mnoga druga mesta.

Dr Danica Grujičić diže glas i upozorava ( Foto: http://www.politika.rs)

Prof. dr Danica Grujičić napominje da neće odustati od zahteva da se formira koordinaciono telo koje će ispitati sve posledice.
“Ako se precizno matematički dokaže da smo u pravu neće postojati zakon niti sila koje će sprečiti TUŽBU NATO PAKTA, da li pojedinačno zemlje članice ili alijansu to je pitanje za pravnike. Javlja se svakodnevno veliki broj vojnih lica, naučnika, lekara koji imaju podatke, ekonomista i pravnika koji su spremni da učestvuju u ovom poduhvatu. Takođe javlja se veliki broj mladih koji žele da pomognu da se ova tema proširi do svih naših građana kao i van granica naše zemlje sa raznim projektima. I postoji ogromno iteresovanje gde god sam držala tribinu sala je bila puna i to puna sa velikim brojem mladih ljudi”, ističe Grujićić.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима