Distrikt
Društvo

GDE ŽENE POSAO VODE, NA MUŠKARCIMA JE DA SE SLOŽE

Od tri odeljenja u opštinskoj upravi Bogatić, u čak dva rukovodioci su žene, što nije tipično za manje opštine u Srbiji. Žena je i načelnica opštinske uprave, a pripadnice nežnijeg pola ovde nisu retkost ni na šefovskim pozicijama. Ipak, još smo daleko od ravnospravnosti, jer suštinske funkcije i dalje pripadaju muškarcima.
Istraživanje o zastupljenosti žena na mestima odlučivanja i pozicijama, koje je Zaštitnik građana uz podršku Misije OEBS sproveo tokom prošle godine pokazalo je da su žene u Srbiji uglavnom na izvršilačkim funkcijama, dok se na mestima odlučivanja nalaze veoma retko. Naime, od 143 lokalne samouprave u kojima je istraživanje vršeno, žene su predsednice u svega 14,4% opština. U Srbiji su žene pretežno zastupljene na izvršilačkim funkcijama, što znači da one rade, a neko drugi odlučuje.

Nataša Lukić Purić načelenica je Opštinske uprave Bogatić (Foto: J. Gubelić)

Da li su problem nedovoljno definisani zakoni na polju rodne ravnopravnosti, ili ih pojedinci ignorišu, utvrdiće naredna istraživanja, a do tada neophodno je da se poveća svest, a samim tim i zastupljenost žena na lokalu. Opština Bogatić primer je dobre prakse i, u velikoj meri, polno ravnopravnog funkcionisanja.
Nataša Lukić Purić, načelenica je opštinske uprave Bogatić. Izborila se da vodi upravu kao i njena prethodnica, iako je samo koju godinu pre ta uloga pripadala muškarcima. Tu su žene probile led, ali ne onaj tvrdokorni, gde su funkcije predodređene za muškarce.
„Nemamo žene na funkcijama. Imamo žene na rukovodećim položajima. Ja zapravo ni ne znam opštinu u našoj državi gde je predsednik opštine žena. Gde je predsednik skupštine žena, pomoćnici predsednika žene“, kaže Nataša Lukić Purić, načelnica Opštinske uprave Bogatić.

Neophodno zalaganje za ravnopravnost u odlučivanju (Foto: J. Gubelić)

Ovakav pristup problemu govori nam da su žene „nagrađene“ svojim ulogama radi opšteg blagostanja, dok se muškarci i dalje pitaju za sve. Iz toga proizlazi da jedne drugima moraju da budu podrška.
„Jer uglavnom iza žena nema ko da stoji. Mislim da je to problem, ne samo ovde, već u celoj Srbiji“, kaže Gordana Savić iz Odseka za opštu upravu i društvene delatnosti.

U Bogatiću su uloge podeljene prema znanju i stručnosti (Foto: J. Gubelić)

A kad se izbore za funkciju šefa, kao Dragana Radovanović, onda ne šefuju nego rade. Ne prvenstveno da bi se dokazale, nego jer im sposobnosti zaista ne manjka.
„Ne smatram da sam ja ili bilo koja druga moja koleginica manje sposobne da budemo na rukovodećoj funkciji od bilo kog muškarca“, kaže Dragana Radovanović, šefica Odseka inspekcijskih poslova.
Od tri odeljenja u opštinskoj upravi Bogatić, dva vode žene, pa su u tom segmentu muškarci u manjini. I to im, kako kažu, ne smeta.
„Uopšte nam ne smeta, i borimo se, pošto smo mi muškarci u manjini, da ostvarimo rodnu ravnopravnost. Da se makar izjednačimo sa njima, pošto su svi rukovodioci žene“, kaže kroz smeh Zoran Arsenović iz Odseka za građevinsko zemljište i infrastrukturu.
Predrag Jurišić je šef takođe, ali u odeljenju sa devet žene, što on smatra privilegijom.
„Uvek sam imao tu sreću od prvog radnog mesta do sadašnjeg da samo sa ženama radim“, kaže Predrag Jurišić, šef Odseka za zajedničke poslove.

Kolege cene njihovu sposobnost (Foto: J. Gubelić)

Iako žene smatraju da im se šefovska mesta daju gde treba da se radi, rezulati su očigledni. A kolege dele mišljenje da bi poslove koji zahtevaju ženski senzibilitet i taktičnost, definitivno trebalo prepustiti pripadnicama lepšeg pola.
„One ozbiljno prilaze poslu na korektan način“, ocenjuje Branko Danilović iz Odseka lokalne poreske administracije, a ističe i praktične prednosti žena na rukovodećim funkcijama: „Imaju malo i privilegija, da vam kažem. Kad treba da se pojave pred nekim drugim državnim organima imaju prednosti u odnosu na nas“, kaže on.
Kada se vrate kući, one su domaciće, supruge, majke. E, to je tek uloga u kojoj su teško zamenjive.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?