Distrikt
Kultura

ENCIKLOPEDIJA O ŽENAMA PILOTIMA – „NEBESKE HEROINE SVETA“

U aneksu Biblioteke šabačke predstavljena je knjiga prof. dr Radmile Tonković „Nebeske heroine sveta“ posvećena ženama u avijaciji. Reč je o svojevrsnoj enciklopediji svetskog vazduhoplovstva, sadržanoj u dve hiljade biografija ilustrovanih sa 1.700 autentičnih fotografija, jedine te vrste u svetu.

Predstavljanje knjige u aneksu Biblioteke (Izvor: Glas Podrinja)

Knjiga „Nebeske heroine sveta“ već je proglašena unikatnom svetskom enciklopedijom u Međunarodnoj vazduhoplovnoj federaciji u Ženevi, nalazi se u fondu Kongresne biblioteke u Vašingtonu i promovisana je na 61 promociji u 13 država sveta. Uvrštena je kao udžbenik na vazduhoplovnim akademijama i tehničkim školama u Rusiji.

Prof. dr Radmila Tonković je jedna od najobrazovanijih Srpkinja – naučnica, akademkinja, filološkinja, profesorka, novinarka, avijatičarka… Završila je Filološki i Filozofski fakultet, a školovala se i na univerzitetima u Manhajmu, Hajdelbergu, Londonu, kao i na čuvenom Univerzitetu „Lomonosov“ u Moskvi. Studije je završila sa „Zlatnom značkom“ kao najbolji student. Ona je i prva žena-vazduhoplovna novinarka i urednica na Balkanu. Članica je Udruženja novinara Srbije i Međunarodnog udruženja slovenskih novinara. Nominovana je za prestižnu rusku državnu nagradu „Medalja Puškin“, koju odobrava i uručuje lično predsednik Ruske Federacije. Radmila Tonković živi i radi u Beogradu i Moskvi.

Svideo vam se tekst?