Distrikt
U fokusu

DOKTORKA KOJA JE PORAĐALA TRUDNICU INFICIRANU KORONOM: „SAMO SE PLAŠIM DA MI NE ZAMAGLE NAOČARI”

U šabačkoj Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ porodila se žena zaražena korona virusom. Trudnica nije znala da ima koronu kada se javila u bolnicu, već je to otkriveno antigenskim testom, prilikom prijema na odeljenje. Porođaj je prošao bez komplikacija, a nakon testiranja bebe, potvrđeno je da nema virus. I majka i novorođenče osećaju se dobro.

Šabačka bolnica (Foto: privatna arhiva)


Kada je dobila porođajne bolove, trudnica je stigla u porodilište. Iako nije imala tegobe, niti sumnju na korona virus, antigenski test, koji se radi u ovoj ustanovi prilikom svakog prijema, pokazao je da je pozitivna. Kontrolnim testom infekcija je potvrđena, što je zahtevalo potpuno drugačiji tretman prilikom porođaja.

– Pacijentkinja nije imala značajne tegobe, sem gubitka čula mirisa i ukusa, ali nam je potvrdila da je to bilo u januaru. Trenutno se osećala dobro, tako da je i ona bila zatečena na prijemu kada smo joj saopštili da je test pozitivan. Bez obzira što porođaj zahteva duboko disanje, ona nosi masku, a mi smo u skafanderima, sa vizirima i propisno obučeni, tako da zaista nije bilo problema – kaže dr Julijana Janošević, ginekolog akušer.

I porođaj u bezbednim uslovima (Foto: privatna arhiva)


Doktorka ističe da je trudnica, bez obzira na okolnosti, bila veoma pribrana i sarađivala sa lekarima, uz strah i brigu za bebu, što je, kako ističe, neminovno u ovakvim situacijama. Porodila se prirodnim putem i na svet donela devojčicu.
– One u tom momenti ne razmišljaju o koroni, već samo da beba bude dobro. Nakon porođaja smeštena je u zaseban deo sa bebom, koji je opremljen za pacijentkinje sa KOVIDOM. Mi smo danas ponovili PSR testiranje i kod majke i bebe. Testovi su bili negativni, ali mi ćemo ih ponoviti još jednom da budemo sigurni da je sve u redu. Majka doji bebu i obe se osećaju dobro – ističe doktorka Julijana, koja je bila deo tima i sa svojim kolegama porodila pacijentkinju inficiranu virusom korona.
U šabačkoj bolnici spremni su za brigu o svim pacijentima koji imaju koronu, a posebno vode računa da infekcija ne uđe na neko od odeljenja.

– Kad se otkrije da je trudnica pozitivna, mi je smeštamo u zaseban deo, odnosno sivu zonu. Naš osnovni zadatak je da ne unesemo korona virus u porodilište, a da porođaj obavimo u najboljim mogućim uslovima i sa odgovornošću. Ponašamo se kao da radimo u normalnim uslovima – ističe.
Doktorki Julijani ovo je drugi porođaj trudnice obolele od korone. Za razliku od ove pacijentkinje koja je u grupi asimptomatskih, u januaru je porađala trudnicu sa izraženim simptomima na korona virus.
– Meni je najveći strah da mi ne zamagle naočari. O drugom i ne razmišljamo, već samo da pomognemo trudnici, da joj damo savet i da je ohrabrimo da se ne plaši. Znate, samo kad izgovaramo tu reč „korona“, nije lako – kaže doktorka.

Svideo vam se tekst?