Дистрикт
У фокусу

ДОКТОРКА КОЈА ЈЕ ПОРАЂАЛА ТРУДНИЦУ ИНФИЦИРАНУ КОРОНОМ: „САМО СЕ ПЛАШИМ ДА МИ НЕ ЗАМАГЛЕ НАОЧАРИ”

У шабачкој Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ породила се жена заражена корона вирусом. Трудница није знала да има корону када се јавила у болницу, већ је то откривено антигенским тестом, приликом пријема на одељење. Порођај је прошао без компликација, а након тестирања бебе, потврђено је да нема вирус. И мајка и новорођенче осећају се добро.

Шабачка болница (Фото: приватна архива)


Када је добила порођајне болове, трудница је стигла у породилиште. Иако није имала тегобе, нити сумњу на корона вирус, антигенски тест, који се ради у овој установи приликом сваког пријема, показао је да је позитивна. Контролним тестом инфекција је потврђена, што је захтевало потпуно другачији третман приликом порођаја.

– Пацијенткиња није имала значајне тегобе, сем губитка чула мириса и укуса, али нам је потврдила да је то било у јануару. Тренутно се осећала добро, тако да је и она била затечена на пријему када смо јој саопштили да је тест позитиван. Без обзира што порођај захтева дубоко дисање, она носи маску, а ми смо у скафандерима, са визирима и прописно обучени, тако да заиста није било проблема – каже др Јулијана Јаношевић, гинеколог акушер.

И порођај у безбедним условима (Фото: приватна архива)


Докторка истиче да је трудница, без обзира на околности, била веома прибрана и сарађивала са лекарима, уз страх и бригу за бебу, што је, како истиче, неминовно у оваквим ситуацијама. Породила се природним путем и на свет донела девојчицу.
– Оне у том моменти не размишљају о корони, већ само да беба буде добро. Након порођаја смештена је у засебан део са бебом, који је опремљен за пацијенткиње са КОВИДОМ. Ми смо данас поновили ПСР тестирање и код мајке и бебе. Тестови су били негативни, али ми ћемо их поновити још једном да будемо сигурни да је све у реду. Мајка доји бебу и обе се осећају добро – истиче докторка Јулијана, која је била део тима и са својим колегама породила пацијенткињу инфицирану вирусом корона.
У шабачкој болници спремни су за бригу о свим пацијентима који имају корону, а посебно воде рачуна да инфекција не уђе на неко од одељења.

– Кад се открије да је трудница позитивна, ми је смештамо у засебан део, односно сиву зону. Наш основни задатак је да не унесемо корона вирус у породилиште, а да порођај обавимо у најбољим могућим условима и са одговорношћу. Понашамо се као да радимо у нормалним условима – истиче.
Докторки Јулијани ово је други порођај труднице оболеле од короне. За разлику од ове пацијенткиње која је у групи асимптоматских, у јануару је порађала трудницу са израженим симптомима на корона вирус.
– Мени је највећи страх да ми не замагле наочари. О другом и не размишљамо, већ само да помогнемо трудници, да јој дамо савет и да је охрабримо да се не плаши. Знате, само кад изговарамо ту реч „корона“, није лако – каже докторка.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима