Дистрикт
Занимљивости

Давичова викендица на Градужини чува последњи траг минулих епоха

Брдо Градужина, за које се сматра да је локалитет некадашње северне престонице Немањића, крије своју тајну. Последње трагове средњовековног града односи река Сава, а изнад самог брда књижевник и комунистички функционер Оскар Давичо саградио је викендицу, коју, такође, угрожавају време и силе природе.

Остали су само голи зидови (Фото: Ј. Губелић)

Крајем 60-их година прошлог века Оскар Давичо је ту саградио викендицу, да би, како је тада говорио, упијао енергију краља Драгутина. Како год било, неки тврде да још само она чува трагове прошлог времена због свог специфичног положаја. Сада је та викендица у власништву породице Чокановић.
“Давичо је био песник и у сваком тренутку му је требала инспирација за неко ново стварање и зато је ово место сматрао посебним. Када је хтео да разбистри главу од проблема који су га мучили”, каже Александар Чокановић, садашњи власник викендице.

Песник саградио летниковац на симболичном месту (Фото: Ј. Губелић)

Међутим, лопови су, прекопавајући овај крај, однели све што се могло однети из викендице. Остао је само нетакнут ваздух, и поглед.
“Коме год сам од пријатеља показао само слику, сви су се одушевљавали. Они који су долазили на свој начин су доживљавали предео. Место је као створено за уживање у звуку реке И природи”, прича.

Чува аутентичну успомена на Давича (Фото: Ј. Губелић)

Али овде није све тако бајковито, како се чини. Сава својом силином свакога дана односи део по део обале, тако да прети да обруши бедем на ком се налази викендица.
“Мој отац је родом из Прова па је још раније био упућен у постојање куће, везан је за њу, провео је ту добар део детињства. Купили смо је и планирали да је одржимо у истом издању у ком је била, међутим, река Сава је почела да чини своје, одрања полако земљу, откида део по део брега на ком се кућа налази, тако да је сада присутна опасност да се и комплетна кућа одрони и заврши у реци”, каже садашњи власник Давичове викендице.

Нетакнута природа, поглед из куће (Фото: Ј. Губелић)

Вода прети да уништи последње доказе који би можда потврдили да се на овом простору налазио краљев двор, што би овај крај учинило још видљивијим, и препознатљивијим, а науци дало несумњив допринос.
На улазу у викендицу стоји натпис „забрањен улаз“, а цео плац ограђен је жицом. Интересантно је да се краљев летњиковац налазио управо на том месту, одакле се пружа поглед према Сави.

Неприступачан прилаз историјском локалитету (Фото. Ј. Губелић)

Данас је немогуће ту слику забележити, јер је цео крај непроходан, а викендица ограђена. Путеви су обрасли шибљем, а неки су затрпани смећем и угинулим животињама.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима