Дистрикт
Занимљивости

Danijela Branković – Profesorka za volanom kamiona

Da je Danijela Branković pre tri decenije Deda Mrazu rekla da želi da bude kamiondžija, on bi se slatko nasmejao. A šta bi Deda Mraz danas rekao Danijeli kada bi pored njega protutnjala u kamionu dugom devet metara, nosivosti 12 tona? Verovatno bi pomislio da mu se pričinjava i da je došlo vreme da se penzioniše. Međutim, ne pričinjava se ni njemu ni onima koji se okreću po dva puta da bi se uverili šta dugokosa brineta radi na sedištu kamiona za vozače, koji juri šabačkim drumovima. Ona vozi svoju vožnju i ostvaruje dečji san.

U kamion ulazi vešto (Foto: J. Gubelić)

U kamionu Autoškole “Zebra” Danijela Branković (32), profesorka biologije iz Šida upravo završava obuku za C kategoriju. U “omiljenu mašinu” ulazi spretno, kao da je prevalila hiljade kilometara. Otvara vrata i dok se jednom rukom čvrsto drži za volan, nogama grabi uz stepenike. I eto je, u kabini robusnog četvorotočkaša. Uzima pojas, veže se, zabacije kosu preko ramena, okreće ključ…Čeka nekoliko sekundi, ubacuje u prvu i startuje.  Kamiondžija u koži nežne devojke, rešene da savlada poziv koji je prvi sinonim za muškost. To je ona. Njen  osećaj za volanom stao je u jednu reč.
“Moćno! To je najkraći opis. Kada sednem za volan kamiona osećam se moćno, a posle ove obuke poraslo mi je i samopouzdanje. Kada sam položila za B kategoriju, shvatila sam da mi se to dopada. Vidim sebe za volanom. Kada radite neki posao i osećate da je ceo svet vaš, e tako je meni kada vozim kamion”, priča ova neobična Sremica.

Za volanom se oseća moćno (Foto: J. Gubelić)

Naizgled krhka, profesorka biologije nežna je samo u prirodi. Za volanom je sigurna dok okreće volan moćne mašine. Ide joj za rukom, isto koliko i za katedrom i bolje se oseća nego za katedrom gde već osam godina uči đake. Dok vešto okreće volan, pažljvo u retrovizoru prati šta se događa nekoliko metara iza kamiona.
“Ovo je drugačije nego u školi. Ovde možete da izaberete društvo i vozite se do mile volje. U školi imate plan koji morate da ostvarite. Ovde sam ja “svoj na svome”. Moj dečko me podržava i odlično mi je društvo u kamionu. On me je i podržao da polažem”, objašnjava uz osmeh koji joj ne silazi sa lica.

Instuktor je za sada jedini muškarac kog je provozala u kamionu (Foto:J. Gubelić)

Ništa manje od nje se nije ni očekivalo, nego da bude odlična. Kada čovek radi ono što voli, mora biti istinski dobar. Taj osećaj nasledila je od oca koji je bio profesionalni vozač, a onda je u njoj, nežnoj ženi proradio baš taj gen. Kada on proradi, desna noga do kraja stiska pedalu teretnjaka, dok se ispred nje sklanjaju svi “oni koji joj nisu ni do točkova”. Te točkove pokreće ona, puna želje sa svojom vožnjom.
“Malo ljudi zna da polažem. Muškarci koji znaju “skidaju mi kapu”. Daju mi savete tako da se osećam kao mlađa sestra. Za sada se sa mnom provozao samo moj instruktor. E, sad, ne znam kako će muškarci reagovati kada bude trebalo da se provozaju sa mnom, ali mislim da će im goditi”, uverena je Danijela.

Kamionom od 12 tona nosivosti olako vlada (Foto: J. Gubelić)

Sa tek 55 kilograma i visinom od 165 centimetara jedva da viri iza volana, ali kamion 12 tona nosivosti olako savladava. Put do kamiondžije pun je prepeka, koje su za nju novi izazovi.
“Najteže je skretanje udesno. Zbog dužine, ipak je kamion dug devet metara. Videćemo kako će biti kada prikačimo prikolicu i kada bude 18 metara. Tek tada će biti zanimljivo”, priča Danijela dok joj adrenalin podiže raspoloženje.
Instruktori ne pamte kada se za C kategoriju prijavila žena, pa je Danijela izazvala pažnju i u autoškoli i na ulici.
“Svi pitaju kako vozi, hoće li i kad položi voziti kamion, otkud žena da polaže za C? Jednostavno, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ono što ja mogu da kažem je da dobro vozi”, kaže instruktor Duško Đukanović.

Sledići izazov je autobus (Foto.J.Gubelić)

Kod Danijele se već sada zna ko vozi kamion a ko otvara kapiju. Njen dečko u svemu je podržava, a kako kažu,  možda će tako udruženi da započnu svoj biznis. Sada zna da se ovde neće zaustaviti. Odmah po polaganju planira da nastavi obuku za kamion sa prikolicom, a krajnji cilj je vozačka dozvola za autobus.
“Autobus je krajnji cilj, ali ako bude šanse da se polaže i za avion, polagaću!”, zaključuje kroz smeh dok lagano dodaje gas na moćnoj mašini i gubi se u daljini.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима