Дистрикт
У покрету

Dan kada je počeo rat u BiH

Na današnji dan, 6. aprila 1992. godine, nezavisnost Bosne i Hercegovine priznale su države tadašnje Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države. Dan međunarodnog priznanja, 6. april, bošnjačka strana proglasila je zvaničnim datumom „početka agresije na BiH i Sarajevo“, a današnji dan obeležava se i kao Dan grada Sarajeva.
Za Srbe je neposredan povod rata i prva ratna žrtva bio srpski svat Nikola Gardović, kojeg je na Baščaršiji 1. marta 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve ubio pripadnik „zelenih beretki“ i predratni kriminalac Ramiz Delalić. Tog dana u BiH je održan referendum o nezavisnosti, koji su Srbi uglavnom bojkotovali. Oni su prethodni dan održali plebiscit o ostanku u tadašnjoj SFRJ.
Srbi su posle ubistva Gardovića postavili barikade po Sarajevu, a građani Sarajeva su 5. aprila organizovali antiratne proteste, u kojima su ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić. Bošnjaci i Hrvati smatraju da su one prve žrtve rata u BiH.

Dan kada je počeo rat u Bosni (Foto: http://www.021.rs)

Tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno je ili nestalo 97.207 ljudi, što je 2,22 odsto od ukupnog broja stanovnika BiH prema popisu iz 1991. godine, rezultati su istraživanja sarajevskog Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC).
I pored činjenice da su UN proglasile Sarajevo zaštićenom zonom, srpska opsada grada je trajala 1.475 dana, tokom koje je, prema pojedinim izvorima, ubijeno više 11.000 odraslih i više od 1.600 dece, a ispaljeno preko 480.000 projektila. Bila je to najduža opsada jednog grada posle Drugog svetskog rata.

Izvor: Beta

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима