Дистрикт
Друштво Занимљивости

ДАБРОВИ ПОТОПИЛИ ВОДЕНИЦУ

После наше приче о дабровима који су причинили штету мештанима у општини Осечина, јавили су нам се пољопривредници из села Помијача, у Поцерини, који су такође оштећени. Да бисмо им помогли, одговор смо затражили и од Министарства пољопривреде.

Језеро усред оранице (Фото: Дистрикт)

Језеро усред оранице затекао је Жељко Благојевић када је дошао да обиђе њиву. Још веће изенађење сачекало га је када је пришао реци. Изобарани трупци, изгрижене врбе и тополе, а поврх свега и потопљена воденица. Одмах му је било јасно да су то учинили даброви.

– Све ове канале су они прокопали. И увели су из реке воду на ову парцелу. Дубина ових канала је сигурно метар – показује Жељко Благојевић, ком су даброви причинили штету на ораницама.

Ме бирају место (Фото: Дистрикт)

Локалној речици промењен је ток, па сада плави обрадиву земљу уз реку.

– Они су горе преградили реку, увели су воду кроз комшијину парцелу, и променили ток реке. Самим тим вода улази на сасвим другом месту. Тако да само мали део воде тече реком, а све прелива у наше њиве – прича.

Канали дубоки метар (Фото: Дистрикт)

Међутим, даброви нису знали да Жељку чине штету, већ су себи правили згоду. Канале су копали како би обезбедили идеалан ниво воде за уживање, а врбе и тополе обарали да преграде реку и бранама преусмере ток воде. И то све са предња два зуба.

– Као моторна тестера. Као мој прст. Витлају, секу. Даброви су бољи мајстори од иједног мајстора – објашњава комшија Милутин Стевановић.

Пиљевина која остаје за дабровима (Фото: Дистрикт)

А мештани могу само да гледају и да се нервирају, јер је реч о заштићеној врсти за чије угрожавање следи казна од 500.000 до два милиона динара.

– Да смем, уклонио бих га лагано. Али не смем јер је заштићен. А његове парцеле нису заштићене, колика је ту штета – пита се Стевановић.

Оштећени тврде да су зуби даброва оштри попут моторне тестере (Фото: Дистрикт)

Због те штете не може да уђе у своју њиву, а ове године неће моћи ни да је обрађује.

– Ова парцела сада није за обраду. Можда један део само. Без неких великих машина да се ово поправи и канали затворе, неће моћи да се обрађује – каже Благојевић ког ће делатност даброва скупо коштати.

Неупотребљиве њиве (Фото: Дистрикт)

У министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде наводе да пољопривредни произвођачи, треба да поднесу пријаву локалној самоуправи која на терен упућује комуналну или еколошку инспекцију како би се утврдило чињенично стање, и у складу са тим поступила у оквиру својих надлежности.

Одговор Министарства пољопривреде (Фото: Дистрикт)

Када је реч о надокнади штете, коју су евентуално пољопривредници претрпели због изливања реке, такође се обраћају локалној самоуправи.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима