Distrikt
Društvo Zanimljivosti

DABROVI POTOPILI VODENICU

Posle naše priče o dabrovima koji su pričinili štetu meštanima u opštini Osečina, javili su nam se poljoprivrednici iz sela Pomijača, u Pocerini, koji su takođe oštećeni. Da bismo im pomogli, odgovor smo zatražili i od Ministarstva poljoprivrede.

Jezero usred oranice (Foto: Distrikt)

Jezero usred oranice zatekao je Željko Blagojević kada je došao da obiđe njivu. Još veće izenađenje sačekalo ga je kada je prišao reci. Izobarani trupci, izgrižene vrbe i topole, a povrh svega i potopljena vodenica. Odmah mu je bilo jasno da su to učinili dabrovi.

– Sve ove kanale su oni prokopali. I uveli su iz reke vodu na ovu parcelu. Dubina ovih kanala je sigurno metar – pokazuje Željko Blagojević, kom su dabrovi pričinili štetu na oranicama.

Me biraju mesto (Foto: Distrikt)

Lokalnoj rečici promenjen je tok, pa sada plavi obradivu zemlju uz reku.

– Oni su gore pregradili reku, uveli su vodu kroz komšijinu parcelu, i promenili tok reke. Samim tim voda ulazi na sasvim drugom mestu. Tako da samo mali deo vode teče rekom, a sve preliva u naše njive – priča.

Kanali duboki metar (Foto: Distrikt)

Međutim, dabrovi nisu znali da Željku čine štetu, već su sebi pravili zgodu. Kanale su kopali kako bi obezbedili idealan nivo vode za uživanje, a vrbe i topole obarali da pregrade reku i branama preusmere tok vode. I to sve sa prednja dva zuba.

– Kao motorna testera. Kao moj prst. Vitlaju, seku. Dabrovi su bolji majstori od ijednog majstora – objašnjava komšija Milutin Stevanović.

Piljevina koja ostaje za dabrovima (Foto: Distrikt)

A meštani mogu samo da gledaju i da se nerviraju, jer je reč o zaštićenoj vrsti za čije ugrožavanje sledi kazna od 500.000 do dva miliona dinara.

– Da smem, uklonio bih ga lagano. Ali ne smem jer je zaštićen. A njegove parcele nisu zaštićene, kolika je tu šteta – pita se Stevanović.

Oštećeni tvrde da su zubi dabrova oštri poput motorne testere (Foto: Distrikt)

Zbog te štete ne može da uđe u svoju njivu, a ove godine neće moći ni da je obrađuje.

– Ova parcela sada nije za obradu. Možda jedan deo samo. Bez nekih velikih mašina da se ovo popravi i kanali zatvore, neće moći da se obrađuje – kaže Blagojević kog će delatnost dabrova skupo koštati.

Neupotrebljive njive (Foto: Distrikt)

U ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da poljoprivredni proizvođači, treba da podnesu prijavu lokalnoj samoupravi koja na teren upućuje komunalnu ili ekološku inspekciju kako bi se utvrdilo činjenično stanje, i u skladu sa tim postupila u okviru svojih nadležnosti.

Odgovor Ministarstva poljoprivrede (Foto: Distrikt)

Kada je reč o nadoknadi štete, koju su eventualno poljoprivrednici pretrpeli zbog izlivanja reke, takođe se obraćaju lokalnoj samoupravi.

Svideo vam se tekst?