Distrikt
Društvo Zanimljivosti

DABROVI POTOPILI NJIVE

U okolini Osečine njive su pod vodom, a meštani trpe štetu koja nije izazvana prirodnim nepogodama, već su je napravili dabrovi. Ove životinje nastanile su se u reci Jadar pre nekoliko godina, a sada su se namnožili i u potocima i kanalima gde doslovce seku stabla prečnika od gotovo pola metra. Od tog drveća prave brane i pregrađuju reku, a kada poraste vodostaj, poplave ugrožavaju plodne oranice.

Njive pod vodom (Foto: Distrikt)

Brana je zaustavila potok pa se voda izlila u njivu u koju ne može da se uđe.

– Preko metar ovde je duboko. Pojavi se rupa kad ide traktor, propadne usred njive – kaže Slobodan Milinković,  predsednik Mesne zajednice i lovočuvar.

Uništeni usevi (Foto: Distrikt)

Baš to se nedavno desilo Zoranu Radovanoviću kada je krenuo da bere kukuruz.

– Traktor je stao, dalje nije mogao, ja sam tražio i čekao da me izvuče neko – kaže Radovanović.

Kopaju duboke kanale preko kojih ne može da pređe traktor (Foto: Distrikt)

Samo je spasao traktor, ali ne i žito koje je ostalo pod vodom. Ne zna dabar šta je vagon kukuruza, ali zna Zoran koji iz godine u godinu trpi štetu.

– Prokopali su celu njivu, videli ste, šta da radim. Samo da dignem ruke od nje, i gotovo. Od ovoga nema više ništa – očajan je poljoprivrednik.

Zoran u uništenoj njivi (Foto: Distrikt)

Ovde su se nastanili pre dve godine i prave štetu meštanima. Prokopavaju njive, seku kukuruz i drveće.

– Seku drvo, i do pola metra prečnika. Odseku, obore i naprave branu – kaže  Slobodan Milinković,  predsednik Mesne zajednice i lovočuvar.

Bez problema seku i vremešna stabla (Foto: Distrikt)

Iako spada u lukave životinje koje je teško videti, ovaj se toliko odomaćio u Jadru, da je pozirao pred kamerama. Meštani su mogli samo da gledaju jer za odstrel ove zaštićene vrste sledi kazna od 500.000 do dva miliona dinara.

Brana koju su napravili dabrovi (Foto: Distrikt)

Za to vreme vredni neimar, kako zovu dabra, radio je na Zoranovu štetu.

Kazne i do dva miliona dinara (Foto: Distrikt)

Ipak, reagovali su nadležni. Na teren je izlazio veštak i inspektor, jer se u ovakvim slučajevima procenjena šteta nadoknađuje, ali je pitanje dokle, jer se dabrovi razmnožavaju, država plaća, a poljoprivrednici gube strpljenje. 

Svideo vam se tekst?