Дистрикт
Занимљивости

Da li “duša” ima težinu?

Dr Duncan “Om” MacDougall bio je lekar u ranom 20. veku, uglavnom poznat po svom slavnom (ili neslavnom) pokušaju da izmeri težinu ljudske duše. Uglavnom zbog naučno fantastičnog filma iz 2003. godine, “21 Gram”, ovaj eksperiment je postao jako popularan, a mnogi ljudi su poverovali u njegovu tačnost.

Da li je duša teška 21 gram?( Foto: http://www.urbancult.hr)

Dr MacDougall je (navodno etički) preneo 6 pacijenata koji su bili na samrti na krevet koji je imao ugrađenu vagu. U trenutku kada bi pacijent preminuo, Dr MacDougall je beležio gubitak težine. Nakon toga, isto je pokušao i sa psima. Pokazalo se da psi ne izgube na težini zbog čega je Dr MacDougall zaključio da psi nemaju dušu.
Ipak, ako malo bliže pogledamo rezultate eksperimenta možemo vrlo lako i sami zaključiti da li je Dr MacDougall bio u pravu i da li je ljudska duša teška 21. gram.
U zapisima doktora stoji da 2 od 6 pacijenata ‘nisu imala nikakvu vrednost’, dva su zabeležila pad težine, koja je i kasnije nastavila opadati, jedan pacijent je dobijao na težini pa je opet izgubio, i na kraju, šesti pacijent je izgubio 21 gram. Ovakva studija nije nikada ponovljena iz etičkih razloga.
Međutim, nakon detaljnog posmatranja njegovih metoda, naučnici današnjice otkrili su da je Mekdugal načinio velik broj grešaka. Mekdugal je imao veoma mali uzorak, svega 4 od ukupno 6 pacijenata, i njegovi rezultati nisu bili dosledni. Precizan trenutak nečije smrti nije uvek jasan, čak ni danas a kamoli 1907. godine kada su medicinske metode bile znatno manje suptilne.
Težina ljudske duše bila je samo rezultat lošeg istraživanja, iako mnogi i danas veruju u nju.

Izvor: http://pixelizam.com

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима