Distrikt
Nekategorizovano

Članska karta biblioteke prvi dokument šabačkih beba

Gotovo sve bebe rođene od početka godine u Šapcu, imaju člansku kartu Biblioteke u ovom gradu. Italijanski nacionalni projekat „Rođeni za čitanje“, u okviru kojeg se deca od rođenja do treće godine života putem glasnog čitanja uče da zavole knjigu, uspešno se primenjuje u ovoj kulturnoj ustanovi.

Maša sa knjigom (Foto: J. Gubelić)

Maša ima tek šesnaest meseci, a već deset dolazi u Biblioteku šabačku. Tačnije, donosi je majka da bi od malih nogu upoznala i zavolela svet knjige.
“Malo listamo, malo gledamo, malo cepkamo. Sve u svemu, dopada se i njoj i meni”, priča Aleksandra Ranković.

Najmlađi član ima sedam dana (Foto: J. Gubelić)

Iz porodilišta u biblioteku – to jer bila ideja sa ciljem da se kod dece razvija pismenost i stimulišu druge sposobnosti, ali i da se distanciraju od savremenih uređaja.
“Manje gledamo crtani, telefon, kompjuter. Ovo je odlično”, kaže Maja Đurić.

Druženje, učenje i zabava (Foto: J. Gubelić)

Na druženje su pozvani svi mališani, od prvog dana po rođenju, pa do tri godine. Najmlađi član ima samo sedam dana. Na grupnom glasnom čitanju niko nikom ne smeta. Kad im dosade knjige, oni se igraju, a nepročitane ponesu kući.

Knjiga od malih nogu (Foto: J. Gubelić)

“Projekat „Rođeni za čitanje“ nastoji da kod roditelja jača saznanje o sposobnostima njihovog mališana da pozitivno reaguje na podražaje stvorene čitanjem i pričanjem priča. Ovim programom obuhvaćena su deca od rođenja do treće godine života. U prostoru Dečje čitaonice sa našim najmlađim korisnicima, njihovim roditeljima i saradnicima na projektu (pedijatri, psiholozi, logopedi, nutricionisti, vaspitači…) družimo se dva puta mesečno. Obezbedili smo slikovnice i knjige prilagođene navedenom uzrastu. Lepota boja, šarenilo slika, divan prostor, ljubaznost bibliotekara i korisni saveti naših saradnika obezbeđuju lepo druženje”, objašnjava Dragana Gajić, pokretač ove ideje.

Bebe članovi biblioteke (Foto: J. Gubelić)

Razvijaju govor, jezik, maštu i pismenost jer stručnjaci savetuju da posle lopte, knjiga bude sledeći predmet koji će roditelji dati deci. To potvrđuje i pedijatar, Milijana Damnjanović.
I tako već tri godine, uče se da vole knjigu, pa čak trećini godišnje rođenih beba u Šapcu, prvi dokument postaje članska karta.

Svideo vam se tekst?