Дистрикт
У фокусу

БРОНЗА ЗА ДУШАНА БЕГУША НА ЕВРОПСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ ИЗ ФИЗИКЕ

На 4. Европској олимпијади из физике за ученике средњих школа, Шапчанин Душан Бегуш освојио je бронзану медаљу. Ово му је друга медаља на међународним олимпијадама, а његов успех значајнији је јер се као најмлађи у екипи Србије – тек је завршио други разред Математичке гимназије, изборио за место међу најбољима на овом престижном такмичењу.
– Једно велико искуство и пре свега сам захвалан на томе. Драго ми је што сам учествовао – скромно поручује Душан Бегуш. Њему свако такмичење, без обзира на успех, који у његовом случају не изостаје, представља путоказ за наредна надметања.
– Било је занимљиво. Били су занимљиви задаци. Подстичу креативно размишљање и истраживање – каже талентовани младић.

Друга медаља на међународним олимпијадама (Извор: Фотон)

Европска олимпијада из физике (ЕуПхО), због актуелне епидемиолошке ситуације одржана је на даљину, од 20. до 26. јула, а на њој је учествовало више од 250 ученика из 57 европских и гостујућих земаља. Ученици Србије екипно су имали најбољи пласман међу европским земљама, освојивши две златне, једну сребрну и две бронзане медаље, а у јакој конкуренцији Душан Бегуш још једном је прославио Србију, Шабац и Школу „Фотон“, чији је дугогодишњи ђак.
Европска олимпијада је најпрестижније такмичење из физике ученика средњих школа у решавању задатака, уз Међународну олимпијаду из физике на којој Србија традиционално учествује, али која ове године није одржана због пандемије коронавируса.
– Европска је олимпијада, али су дозволили и неевроспким земљама да се такмиче уз неке услове по питању рангирања и доделе медаља. Понекад је на тим такмичењима прави изазов показати знање, јер различити су параметри оцењивања, али ми смо се потрудили да урадимо најбоље што можемо – објашњава Бегуш.

Међу најмлађим такмичарима (Извор: Фотон)

Ученици из Србије задатке су радили у просторијама Института за физику у Београду, чији стручњаци су и спремали српски тим у претходном периоду, а о регуларности такмичења старали су се руководиоци тимова у земљама учесницама, као и комитет Олимпијаде, који је пратио радове тимова из свих земаља путем видео линка.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима