Дистрикт
Друштво

Бостанџијски дућан покрај пута

Током целог лета у Срему, дуж пута послује пијаца на отвореном. Бостанџије из овог краја своје прозводе продају већ од почетка јуна. Купци знају да су сремске лубенице велике и слатке, упркос кишама и томе што није било много сунчаних дана. Произвођачи ценом нису задовољни, али од производње не одустају.

Проба се на лицу места (Фото: Ј. Губелић)

Приколице до врха пуне слаким лубеницама, тек убраним са спремачких поља, маме купце који се нађу на путу Рума – Шабац. Због њих се заустављају пролазници, а откупљивачи долазе из целе Србије. Без сумње, домаће лубенице су далеко слађе и сочније од увозних, па им се муштерије враћају.
„Нови Пазар, Лесковац, цео Београд, Нови Сад, сви су у Платичеву“, каже произвођач лубеница из овог сремског села, надалеко познатог по најслађем воћу.

Намерници им не могу одолети (Фото: Ј. Губелић)

И поред температурних промена, хектари засада дају велике приносе. Чим уберу плодове на њиви, износе их на улицу и продају.

Успех је продати целу приколицу за дан (Фото: Ј. Губелић)

„Током године продамо око 40 или 50 тона лубенице. Само ја, а цело село…много је то тона“, и сами се чуде количинама које произведу.

У ишчекивању зрелог бостана (Фото: Ј. Губелић)

Све те тоне завршавају широм Србије – Пазар, Прибој, Београд, Нови Сад, становници Платичева готово да снабдевају целу Србију лубеницама.

Препродаја се више исплати (Фото: Ј. Губелић)

А цена, стала је у једну реч – „џабалеску“, како воле да се нашале на свој рачун. Упиру прстом у препордавце и увознички лоби као главне кривце за ниску цену. Боље зараде они што продају на комад, али купце и на 40 степени чекају цео дан.

Од јутра до мрака на радном месту (Фото: Ј. Губелић)

Није лако ни једнима, ни другима. Пољопривредници вредно раде од изласка до заласка сунца. Целе породице укључене су у производњу, све те силне тоне морају се одгајити и обрати, а права мука долази тек кад крене продаја. Препродавци, с друге стране, од јутра до сутра чекају под сунцобранима да се заустави неки ауто из великог града.

Улица бостана (Фото: Ј. Губелић)

А на купцима је да бирају. Да би узели најбољу, потребно је одређено предзнање. „Сви траже, такозвану „женску лубеницу“, а да би знали да је женска окрену је и гледају, траже шири цвет. Кажу да је женска слађа од мушке, али све су лубенице слатке“, тврди произвођач.

Купци дуго бирају ону коју ће да носе кући (Фото: Ј. Губелић)

Дугогодишњи произвођачи брину о цени по којој ће продати лубенице да не испадне да су, иако искусни, „обрали зелен бостан“.
У сваком случају, на путу од Београда до Шапца, исплати се застати.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима