Дистрикт
Друштво

БОРОВНИЦЕ ИЗ ПРЕДВОРИЦЕ ДЕЦА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ЈЕДУ ЗА УЖИНУ (ВИДЕО)

Почела је берба боровнице, која ове године, због временских услова мало касни. Код Мирка Маринковића у Предворици на плантажи се примењује Глобал ГАП систем који подразумева добру пољопривредну праксу захваљујући чему без проблема извози у Европску унију. Први род иде за Русију, а уговорио је продају у Холандију и Немачку. За сада је ценом од 900 динара задовољан.

Почела берба боровнице (Фото: Ј. Губелић)

Први плодови које бере ових дана нашли су пут до купца у далекој Русији, а њиховом квалитету који се мери пуноћом бобице, не могу да одоле Холанђани и Немци. За тај квалитет потребно је улагање, зато је и ово воће на цени.
-Почетна цена је добра као и сваке године у старту. За Русију извозимо по 900 динара по килограму, а за Холандију по 7 ЕУР за килограм. То је, наравно, почетак, али, имајући у виду раније искуство цена веома брзо почне да пада. Квалитет је одличан, а величина плода креће се од 18 до 22 милиметра, што је веома добро. Захваљујући технологији коју примењујемо имамо јако квалитетан плод. Наравно, ова киша је погодовала боровници и утицала на квалитет – објашњава Мирко Маринковић.

Плодови гајени уз примену Глобал ГАП система (Фото: Ј. Губелић)

Квалитет је на само споља већ и унутра и за то овај млади пољопривредник има гаранције. Он на својој плантажи примењује захтевни Глобал ГАП стандард добре праксе који задовољава захтевно европско тржиште.
-Ову боровницу можете и да једете, а да, притом, плод не перете и нећете имати никаквих проблема. Ако сте у систему Глобал ГАП-а морате испоштовати све каренце, препарате које користите као и њихове количине. Из Европе добијамо списак које пестициде смемо да користимо и у којим количинама и тог списка се строго придржавамо. Једноставно, не може се прскати било чиме и било кад. Када стигну први плодови ми урадимо анализу на пестицида како би смо се и сами уверили у квалитет производа, па тек онда извозимо. Прошле године концентрације дозвољених материја биле су испод сваког нивоа тако да смо нашли производи били као органски, што јесте нас циљ – прича Мирко.

Удружени сами извозе у Европску унију (Фото: Ј. Губелић)

Зато ове боровнице деца у Европи једу за ужину. Осим тога, од ове године удружен са произвођачима из овог краја, сам извози свој производ и тако спречава да откупљивачи из Србије диктирају цену.
-Од ове године нас неколико произвођача се удружило и сами извозимо робу без посредника. За сада смо пронашли тржиште и мислим да нећемо имати проблема. Наравно, то подразумева поседовање сертификата испуњавање свих захтева тржишта – објашњава.

Плодови су једри споља а здрави унутра (Фото: Ј. Губелић)

И он сам прешао је своју границу, кад је одлучио да из града оде у село и започне ову производњу.
-Дошао сам пре седам година. Раније нисам имао никакав додир са пољопривредом. Сваке године сам се усавршавао, тако да сам успео. Некада ми буде тешко, али следећег дана, када се преспава, буде много лакше – прича овај млади човек.
Мада, овде баш и нема много спавања јер боровница, као и свако воће тражи огроман рад и улагање. Ипак, када стигне резултат, онда се нема за шта кајати.

Из серијала ПЛОДОВИ ПОСАВОТАМНАВЕ. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Владимирци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима