Дистрикт
Друштво

Bora Božanić 25 godina poziva Šapčane na Čivijadu

Bora Božanić, šabački glumac, već dve i po decenije, kako kaže, ljubomorno čuva funkciju čivijaškog dobošara. Svake godine, obučen u narodnu nošnju, obznanjuje da je počeo belosvetski vašar humora i satire i poziva Šapčane na Čivijadu. Lupanjem u doboš i satiričnim govorom koji je posle decanija iskustva u „dobošarenju“ počeo sam da piše, pronosi glas o prepoznatljivoj manifestaciji u gradu na Savi.

Čivijaški dobošar najavljuje Ćivijadu ( Foto: J. Gubelić )

„Ranije su mi govore pisali duhoviti Šapčani, od Dragiše Penjina, Slobodana Novakovića, preko Rada Đergovića, Bore Oljačića i drugih, a onda sam ja ponukan izjavom velikog glumca Borisa Kovača koji je govorio „ako švajcarski konj može za šest meseci da nauči da igra Bečki valcer, onda posle ovoliko godina mogu i ja da naučim da napišem jedan govor“, priča kroz šalu Bora Božanić.
Obraćajući se narodu čivijaškom, naprednoj humorističkoj inteligenciji, u prestonom gradu Republike Čivijaške, obaveštava ih da je Čivijada počela ali i da su Čivijaši tu da im ispune svaku želju.
„Umesto male plate i još manje penzije nudimo vam Čivijaški duh i duhovitost. I kako jednom reče naš prvi predsednik Čivijaške Republike, Mile Stanković, „dok je ćurana, biće i podvarka a sveto pravo na ljudsku glupost ubedljivo je osporavano sokačko kafanskim čivijama koje su delovale kao društveni antibiotici“, grmi Bora sa razglasa.

Na fijakeru, uz razglas, prolaze gradskim ulicama ( Foto: J. Gubelić )

Bora Božanić, u svom govoru, koji je provokacija na račun političara, na sebi svojstven način podseća šta su obećali narodu. Istina, pamćenje je kratko a i prilika u čivijaškom duha, pa ove doskočice više služe da se narod zabavi i nasmeje. Svoju ulogu čuva, željan da doživi starost uloge Deda Mraza.
Više od četiri decenije traje ta uloga u šabačkom pozorištu, ali i glumeći Deda Mraza u preduzećima i na privatnim proslavama. Prvi put u ulozi najpoznatijeg dede, Božanić se pojavio tokom novogodišnjih praznika 1974/75. godine.
“Dešava se da mi se roditelji obrate sa željom da i njihovoj deci donesem poklon jer sam donosio i njima. Još mi se nije desilo da se sa takvom željom obrati neka baka kojoj sam takođe nosio poklone kada je bila mala, ali dug je život”, priča poznati glumac..
Tokom pozorišne karijere ostvario je 250 uloga, glumio je u filmovima i najpoznatijim srpskim serijama i u humorističkoj radijskoj emisiji “Čivijaška vrteška”.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима