Дистрикт
Култура

Biblioteka, muzej i gimnazija – Intelektualno jezgro Šapca

Svaki grad ima dušu, kao i čovek, a upravo on mu daje tu jedinstvenost koja ga izdvaja od drugih gradova. Tako je i sa Šapcem. Ako se krene Masarikovom ulicom, nižu se kuće nastajale tokom dvadesetog veka. Prvi javni objekat podignut u duhu novog vremena je upravo zgrada pred kojom mngi zastanu – to je Vladičanski dvor iz 1854. Godine. Danas je u toj zgradi smeštena Bibiloteka šabačka.

Masarikova ulica – intelektualno jezgro grada

Preko puta Biblioteke šabačke nalazi se zgrada nekadašnje Polugimnazije, podignuta 1857. godine. Polugimnazija šabačka osnovana je 1837. godine, kao jedna od najstarijih u Srbiji. Dve decenije nije imala krov nad glavom, pa se nastava odvojala po privatnim kućama. Zbog toga je tadašnje Načelstvo okruga šabačkog odlučilo da kupi plac od Petra Kurtovića i Ljube Grujića i započne gradnju zgrade za školske potrebe. Tako izgrađena prva Polugimnazija u Srbiji.

Biblioteka šabačka (Foto: J. Gubelić)

Šabačka gimnazija, jedna je od najuglednijih škola u Srbiji, sa tradicijom dugom od 180 godina. Osnovana je 1837. godine, u zgradi nekadašnje Polugimnazije, a današnjoj zgradi Narodnog muzeja. Šabačka gimazija sada je smeštena pored stare zgrade, u Masarikovoj 13, u samom centru grada, preko puta Biblioteke Šabačke. Nekada se zvala Šabačka polugimnazija, Gimnazija gospodara Jevrema Obrenovića, Srpska kraljevska gimnazija, Podrinska gimnazija, Gimnazija Vera Blagojević. Dan škole je izglasalo Nastavničko veće 2006. godine i to je 8. novembar. Šabačka gimnazija je vredna arhitektonska i kulturna baština i značajna škola kao edukativna ustanova i jezgro kulturnog i duhovnog razvitka grada.

Narodni muzej (Foto: J. Gubelić)

Pre izgradnje gimnazije, nastava se održavala po privatnim kućama, pa u Jevremovom konaku, a potom u kući Kuzmana Lazarevića. Nakon toga promenjeno je još nekoliko kuća, pa je posle smeštena u kući pored crkvene porte i opštinske škole. Godine 1840. prva pozorišna predstava u gradu održana je u zgradi škole. Godine 1900. škola je učestvovala na Međunarodnoj izložbi u Parizu, uz posebno zalaganje profesora i đaka. U prelomnim periodima nastanka obvih objekata, bilo je predloga i drugih arhitektonskih rešenja.

Šabačka gimnazija (Foto: J. Gubelić)

Ova tri objekta predstavljaju intelektualno jezgro šabačke kulture, prošlosti i sadašnjosti. Njihova funkcija je isprepletana ali i događaji koji se tiču sve tri zgrade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима