Distrikt
Društvo Zanimljivosti

ZA UČENJE O VERI NIKAD NIJE KASNO

Šabačka Eparhija organizuje versku nastavu za odrasle. Ideja je potekla od šabačkog episkopa Jeroteja, a fakultativni časovi naišli su na veliko interesovanje Šapčana. Ukoliko ovaj projekat zaživi, cilj je da se škola duhovnosti i vere organizuje i u drugim hramovima u Eparhiji šabačkoj.

Za veru nikad nije kasno (Foto: Distrikt)

Sala ispunjena skoro do poslednjeg mesta onima koji osećaju potrebu za duhovnošću i verom. Duhovni projekat pokrenuo je episkop šabački Jerotej sa idejom da pravoslavni hrišćani, u nedostatku formalnog obrazovanja, upoznaju svoju veru.

– Da bude na vaše duhovno izgrađivanje, na vaš duhovni napredak i da se još dublje uključite u život crkve. Da osvestite da to razumete, a sve to opet u cilju još dubljeg učestvovanja u svetotajinskom životu crkve, koji nije ništa drugo, nego kako ga opisuje i sam Gospod – jedna velika svadba, jedna velika gozba, a to je u stvari duhovna radost, duhovni mir i ljubav – kaže episkop šabački Jerotej.

Ideja je potekla od episkopa šabačkog Jeroteja (Foto: Distrikt)

Ljubav prema veri, ali potreba za novim znanjem, dovodi ovde svakog petka na desetine Šapčana. Među njima uglavnom generacije koje veronauku nisu imale u školi.

– Uvek ima nešto novo da se nauči. Bez obzira da li sam ja to znao ili nisam znao, iako sada imam 53 godine, meni je s tim u vezi potrebno dodatno znanje jer to nisam znao ni u osnovnoj ni u srednjoj školi. Došao sam ovde da se edukujem i ostaću tu – priča Aleksandar Popović, jedan od polaznika.

Veliko je interesovanje sugrađana (Foto: Distrikt)

Učeći kroz svoju veru, čovek u stvari pomaže sebi na razne načine, počev od fizičkih, do duhovnih bolesti – ističe Mira Tešić.  

Slučajno radim u školi. A ja kad sam išao u školu nije bilo verske nastave, a sad kao odrasli dolazimo ovde da se duhovno usavršavamo i dobijamo duhovna znanja i širine – ističe Saša Teodorović.

Časovi slede nakon liturgije u Crkvi Svete Trojice na Letnjikovcu (Foto: Distrikt)

Teme najrazličitije, ali prilagođene vremenu i potrebama polaznika.

Na zadnjem času veronauke smo govorili o slavama, to što ovaj period godine karakteriše veliki broj slava. Prvi čas je bio posvećen božićnom postu, jer to je bilo prvo predavanje, uopšteno o postu, kako treba postiti, ljude su najviše zanimale te tehničke pojedinosti za sam post – objašnjava sveštenik Ivan Radović.

Škola bi trebalo da zaživi i u drugim hramovima (Foto: Distrikt)

Nakon liturgije, svakog petka, vernici odlaze na predavanja u parohijski dom ove crkve, a cilj je da se ovakav projekat primeni i na druge hramove širom eparhije.

Svideo vam se tekst?