Distrikt
U fokusu

Zahvaljujući njemu Srbija je zaplesala u ritmu Evrope!

Igor Karadarević Šapčanima je poznat još od kada su navijali za njega u nacionalnom takmičenju za Evropsko lice 2008. godine, a sada imamo priliku da ga vidimo u ulozi voditelja i organizatora najvećeg dečijeg regionalnog takmičenja – Srbija u ritmu Evrope. Sudeći po onome čime se bavi, misija mu je da Srbija zaista zapleše u ritmu Evrope, pa ne čudi što je  jedan od najradije viđenih poslovnih ljudi u inostranim ambasadama u našoj zemlji, a dok govori o sebi ne propušta da pomene rodni grad i nekadašnju Partizansku ulicu.

Igor Karadarević, Šapčanin koji je u Srbiju doneo ritam Evrope (Foto: privatna arhiva)

Karadarevićeva karijera od početka se kretala na relaciji inostranstvo – Srbija. Po završetku srednje Ekonomske škole u Šapcu, otisnuo se u Italiju te 2000-te, kada studije u Evropi nisu bile pristupačne kao danas.
„Od malih nogu sam igrao folklor u Abraševiću i trenirao rukomet u šabačkoj Metaloplastici, tako da mi je želja bila da se bavim sportom. Položio sam prijemni na DIF-u, ali sam ubrzo shvatio u kakvim su uslovima radili fakulteti u to vreme i to me je demoralisalo. Imao sam 18 i po godina, ali sam znao da imam snagu da menjam svoj život. Drugari iz Beograda su mi ukazali na mogućnost da upišem scenski nastup na državnoj italijanskoj akademiji u Firenci. Poslao sam CV i čekao poziv, uspeo sam da dobijem vizu i otišao sam. Prvih 6 meseci sam studirao na engleskom, a kako sam bio uslovljen da nastavim na italijanskom, naredna tri meseca pravio sam se da znam jezik i klimao glavom, ali sam ga ubrzo perfektno naučio“, priča.

Decenija puna izazova da Srbija zapleše u ritmu Evrope (Foto: privatna arhiva)

Želju za svetlijim predstavljanjem srpskog mentaliteta javlja se u studentskim danima, kada negodovanje prema našem narodu oseća i na svojoj koži. Još tada je shvatao da se razgovorom sve postiže.
„U to vreme kada dolaziš iz Jugoslavije bio si okarakterisan kao bivši komunista, potencijalni lopov, ili nešto gore. Ponekad bih poželeo da burno odreagujem na nepravdu, pa sam samog sebe umirivao – Ti ćeš da budeš gospodin, pa ćeš da ih častiš kafom, da im sve lepo objasniš. Stranci su prijatni kada vide tvoju spoljašnjost, koja je prijatna, ali kada kažeš da si iz Jugoslavije naprave zid. Nema ni prisnih osmeha, pozdravljanja, ostane čovek usamljen. To sada nije tako“, zaključuje Karadarević koji danas pretežno saradjuje sa inostranim poslovnim partnerima.

Odmah posle srednje škole krenuo je put Evrope (Foto: privatna arhiva)

Već sa 22 godine odlazi u Egipat, gde postaje generalni direktor Hilton hotela, a sledeća egzotična destinacija su Maldivi.
„Nakon studija se selim u Egipat, tamo sam bio tri godine. Egipat je već druga priča, tamo su glavne parole „Tito-Naser“, i „my friend“. Po isteku ugovora dobijam neku vrstu nagrade da posle velike sezone u Egiptu odem na Maldive i vodim tim ljudi. Te 2005-te sam otišao, što je meni predstavljalo izuzetno iskustvo jer sam dolazio iz zemlje koja je godinama bila pod sankcijama, zahvaćena nemaštinom i odjednom sam imao priliku da vidim nešto drugačije, luksuzne avione, neprevaziđenu prirodu, neko me plaća da radim i uživam“, kroz smeh priča Karadarević.
Da nije bilo folklora i Abraševića, možda nikada ne bismo saznali za njega.
U Abraševiću sam bio od desete godine, a prvu vezu sa folklorom stekao sam kod mog učitelja Obrada Mandića u OŠ „Nata Jeličić“ i on je zapravo zaslužan za sve, što sam mu i rekao prošle godine na okupljanju generacije – Učitelju, samo da znate da najveće dečje manifestacije u Srbiji, a i šire, i ovog programa na Prvoj Srpskoj Televiziji ne bi možda bilo da me Vi niste zarazili folklorom. Bilo je – ispravite se, nasmejte se, igrajte, veselite se. Ja sam i u polufinalu Evropskog lica folklorom pobedio dečka koji je došao iz Mulen ruža i igrao džez balet. Gledaoci su glasali za mene, a u živom programu su Srđan Predojević, Nataša Miljković i Olivera Kovačević opet dali meni poene“, seća se.

Takmičenje puno iznenađenja (Foto: privatna arhiva)

Prepoznatljivi šabački akcenat ispravio je kod čuvene Milke Canić. Javni nastup učio je na RTS-u, mada je prvo novinarsko iskustvo stekao na italijanskoj televiziji.
„Milka Canić nam je žestoko ispravljala izgovor. Svoj čas je započinjala kao nekom mantrom – Vi se nalazite na Radio Televiziji Srbije, sa odgovarajućim akcentom. Pokojni Aleksandar Tijanić je takmičare slao u sve sektore, gde smo radili na televizičnosti, gledali smo kako se rade progarami, mada sam ja to prolazio ranije u Italiji, na Mediaset cinque televiziji. To je privatna televizija, čiji vlasnik je Silvio Berluskoni. Vodio sam letnji šou program svakog dana po četiri sata. Kod njih je važniji praktični televizijski rad nego teorijski deo“, ističe Karadarević.
Konkurs za TV lice na RTS-u promenio mu je život i uveo ga u svet medija. Posle voditeljskog iskustva na brojnim televizijama, posvetio se radu sa decom, a istovremeno je uspešan poslovni čovek. Kako kaže, tajna je u posvećenosti i iskrenosti.
„Sestra mi je tada rekla – Videćeš, jednog dana ćeš biti poznat, što i danas pamtim. Sada možda nisam javna ličnost, ali sam uspeo da maksimalno iskoristim svet medija u poslovne svrhe. Uspeo sam da poslovne kontakte i poslovni život povežem sa televizijom tako da svi budu zadovoljni. Imao sam sreće da sam zahvaljujući iskrenosti nailazio na ljude koji su isti takvi. Nikada ne sedam na sastanak ako nisam iskren i isto se ponašam prema svima, zaključuje Karadarević, koji je zahvaljujući entuzijazmu i energiji koje je pokazao u vođenju prestižnog dečijeg takmičenja, na predlog inostranih ambasadora, postao predsednik „Evropskog poslovnog kluba“. Klub čini sedam zemalja u regionu i posluje sa oko 200 kompanija u jugoistočnoj Evropi, a bavi se standardizacijom poslovanja, što je prilika za dobru promociju Srbije na svakom nivou.

Put do zvezda (Foto: privatna arhiva)

Sa kolegom Davidom Makevićem stvorio je manifestaciju „Srbija u ritmu Evrope“. Deca iz 22 grada u Srbiji izvođenjem stranih kompozicija predstavljaju određenu evropsku zemlju. Grad pobednik preuzima ulogu domaćina, pa će se ovogodišnje finale takmičenja održati u subotu, 16. juna u 14 časova u niškoj Hali sportova „Čair“. Čitav događaj uživo će prenositi Prva srpska televizija.
Gradu pobedniku i deci sledi nagrada: „Grad dobija besplatno čitavu organizaciju manifestacije, a benefit se, pre svega, ogleda u novcu koji čini 50% od poslatih SMS poruka, a reč je o milionima dinara i oni se doniraju nekoj od gradskih škola. Može se glasati na broj 1557, i glasanje je otvoreno od 1. juna do nastupa poslednjeg učesnika, kada će se sabirati glasovi“, kaže i ističe da je najlepši deo takmičenja putovanje dece pobednika u zemlju koju su predstavljali: „Ove godine smo bili u Turskoj, dočekali su nas gradonačelnik i predsednik Turističke organizacije Istanbula, deca su bila oduševljena, imali su smeštaj u hotelu u centru grada, besplatan obilazak znamenitosti, što je veoma lepa stvar“.

Ritam Evrope (Foto: privatna arhiva)

Kako to obično biva, iako rodni grad promoviše na svakom koraku, nije uspeo da ga uključi u manifestaciju.
“Pokušavam sa Šapcem da kontaktiram poslednje 3 godine. Nisam uspeo da dobijem odgovor jer niko nije želeo da me primi. Ne uzvraća mi se na pozive i mejlove. Pomalo mi je nelogično da moj rodni grad ne učestvuje u događaju u kom učestvuje drugih 20 gradova u Srbiji”, kaže on i naglašava da dobra saradnja sa ambasadama evropskih zemalja ima uticaja na ekonomsko povezivanje ovih zemalja sa Srbijom i određenim lokalnim samoupravama.
Igor Karadarević ovom prilikom poziva ljude da glasaju i na taj način podrže mlade, a rodni grad Šabac da učestvuje naredne godine u takmičenju.
Priznaje da dok se ovih dana sprema za finale takmičenja, sluša pesme koje će deca izvoditi, kao  i Dragog Domića, svog dobrog prijatelja. „To mi je neka veza sa Šapcem. Partizansku, a današnju Kralja Milana, nazivao sam ulicom kestenova. Imam želju da odem i da gledam u terasu moje zgrade, da se prisetim svega. Za Šabac me vežu lepe uspomene“, kaže Igor Karadarević.

 

Svideo vam se tekst?