Дистрикт
У фокусу

Велики на терену, у невољи највећи

Његова мисија, осим што је племенита, у складу је са библијском поруком – што да твоја десница, да не види твоја левица, па о његовом хуманом делу не жели да се прича, а то могу само велики попут Немање Матића.

Фудбалер великог срца (Извор: Мондо)

Иако је желео да остане анониман, јавност је сазнала да је Немања Матић донирао 70.000 евра за лечење четворогодишњег Душана Тодоровића из Свилајнца. Он је прошлог викенда на рачун болнице у Барселони уплатио новац,  како би дечак који болује од малигног тумора надбубрежне жлезде, отишао на лечење у Шпанију. Ко је анонимни донатор који је Дукију дао наду у нови живот, питала се цела Србија, све док дечаков отац није у потресној поруци открио да је у питању најбољи српски фудбалер. Наклон његовом гесту упутила је цела нација.

Дечак ком је Немања уплатио новац за лечење (Фото: Ј. Губелић)

Али, то је само делић његових хуманих дела. У његовом Убу, поносни су не само на спортске успехе, већ и на фудбалерово велико срце. Не заборављају шта је све учинио, како за појединце, тако и за цео град.

Име донатора објавила је породица дечака (Фото: Ј. Губелић)

Немања Матић, велики у својој победи, још већи у туђој немоћи. То најбоље знају његови Убљани, и описују га само са две речи – велики човек. „Ми смо поносни на њега“, кажу мештани Уба.

ФК „Јединство“ где је некада играо, светски ас сада води тај клуб (Фото: Ј. Губелић)

На стадиону Јединство у Убу где је почињао спортску каријеру захваљујући њему данас играју неке нове спортске наде, а иако није најбоље испраћен одавде, општинском клубу и свом месту враћа само добрим.
„Јасно је да се ради о једном великом човеку, који је шампион можда управо зато што има и ту карактерну црту да прашта, а помаже“, кажу за њега.И то не само сада, већ кад год може.
„Помагао је дечку који је био болестан, помагао је младој виолинисткињи којој су била потребна средства за такмичење у иностранству, ватрогасном друштву, врељанску цркву“, набраја један од поносних Убљана.
Другарима из детињства отворио је кафић да имају где да раде и зарађују. Доказ да се пријатељство несебично потврђује и делима.
„Дружимо се и дан данас, као првог дана, није се променио нимало, стварно дечко за пример“, каже Немањин друг из детињства, који захваљујући фудбалеру успешно послује.

Кафић “Лондон 21”, назван по седишту Челсија за који је играо (Фото: Ј. Губелић)

Али, то је само делић. Убљани су му се одужили необичним гестом, па је једна улица понела његово име. Иза нове зграде општине, прекопута фудбалског терена где је ас фудбалске репрезентације Србије и Манчестер Јунајтеда, први пут заиграо фудбал налази се улица Немање Матића.

Мештани тврде да је заслужио да се цело место зове по њему (Фото: Ј. Губелић)

Овде се о њему могу чути само речи хвале, сви су свесни његове људске, поред спортске величине. Сви га знају као човека који за град добра дела чини непрестано.
Исто говоре и у селу Врело, на изласку из Уба, где живе Матићи. Ту је Немања обновио сеоску цркву, спортски терен и несебично помаже својим мештанима. Није му тешко да, када дође, време посвети својим некадашњим комшијама, пријатељима. Са сеоском децом игра фудбал, дели им дресове и поклоне. „Он је предивно дете, предивна породица, све најлепше о њима“, кажу у Врелу.

Поносни на Немању (Фото: Ј. Губелић)

Немања Матић поникао је у ФК „Обреновац 1905“ из Обреновца, а у пионирским данима је играо за лазаревачку Колубару и Јединство Уб. У млађим категоријама је наступао за Црвену звезду и Партизан. Сениорску каријеру започео је са 16 година у лазаревачкој Колубари, у којој је одиграо три сезоне и забележио 16 наступа, пре него што је 2007. отишао у Словачку, у редове Кошица. У августу 2009.потписао је са Челсијем четворогодишњи уговор. Заједно са саиграчима Слободаном Рајковићем и Матејом Делачом 23. августа 2010. Матић је послат на позајмицу у холандски Витесе. У сезони 2010/11. за Витесе је укупно одиграо 27 лигашких мечева у којима је постигао два гола.Уговор с Манчестер Јунајтедом наш ас је потписао последњег дана јула прошле године, само дан пре свог 29. рођендана. Могао је да бира број дреса који жели, он је узео 31. Исти онај број који је пре њега у Јунајтеду носио славни немачки фудбалер Бастијан Швајнштајгер, познат и као српски зет откад се оженио нашом тенисерком Аном Ивановић.

Сеоска црква коју је обновио (Фото: Ј. Губелић)

Дечак ког су некад гледали на стадиону ФК Јединства много је учинио за свој град. И поред свих заслуга и признања, што фудбалских, што хуманитарних, он се не понаша као звезда. Скромност и великодушност, особине су због којих га земљаци највише цене и поштују.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима