Distrikt
Kultura

UMETNICA KOJA JE SAVLADALA ĆUD VINA

Kao što zavodi čoveka, tako zavodi i slikara. I u mašti i na papiru. Takvo je, doslovce, vino. Ovu drugu njegovu ćud osetila je Mira Kovačević, jedna od retkih umetnica koja se bavi tehnikom vinorel – slikanje vinom. Mlada umetnica Šapčanima je poznata još iz srednjoškolskih dana, dok je završavala tadašnju umetničku školu, a ljubiteljima umentosti i književnosti dok je radila u šabačkom Kulturnom centru. Trenutno živi u Sarajevu, gde je poželela da se okuša u starom – novom umetničkom pravcu.
“Ja sam ranije slikala razdragane detalje, nalik naivi. To su mi bili omiljeni motivi, veseli i šareni. Odjednom sam poželela nešto da promenim. Tada mi je sinula ideja da slikam vinom. Odmah me je okupirala i osvojila”, priča Mira.

U stvaralačkom ambijentu

A onda je ona počela da osvaja nju, tu kreativnu ideju, ne sluteći u šta se upušta. Božansko piće i nadahnuće umetnicima bio je izazovan ali težak zadatak.
“Zbog oksidacije sloj koji nanosim menja boju od ljubičaste ka smeđoj. Vremenom, on može da pređe i u sasvim drugu boju, ali starenjem dobija na vrednosti, kao i samo vino. Za sada radim samo sa tri vrste crnog vina, pošto sam na osnovu iskustva tu dobila najbolje tonove. Trebalo mi je dosta vremena da sve to ukapiram, kako se koje vino sa kojim slaže, kakav će njegov ton biti posle nekoliko dana i koliko prelaza treba da napravim da bih dobila željenu sliku. To je kao neki pazl koji ja sklapam ali sa crvenom tečnošću”, objašnjava ova neobična umetnica.

Inspiracija se menja iz faze u fazu

Kada se mistika vina i umetnosti stope u jedno, dobija se vinorel, pomalo čudesna i gotovo nepoznata tehnika slikanja vinom. Nekada veoma popularna i prihvatljiva. Renesansna. Danas gotovo zaboravljena. Inspirativna. Romantična. Na trenutak čudesna. Takva je i u izrazu Mire Kovačević. Malo pijucka, malo umače četkicu. Tako izgleda njen dan. Odnosno, tri dana, koliko je najčešće potrebno da bi se uradila jedna slika. Uz uslov da se ne pogreši, jer ovde nema ispravke.
„Eto, vi ste mi rekli da je fascinantno. Tako kažu i drugi. Dopada im se. Slikala sam prozore, razne predmete i slično, a sada sam počela da slikam obnažena ženska tela. Tu su kupci uglavnom muškarci. Te slike su veoma nežne i inspirativne. Ova tehnika je najsličnija akvarelu, ali ne dozvoljava grešku ”, objašnjava.

Vremenom slike dobijaju na vrednosti, kao i vino

Mlada akademska slikarka do sada je imala dvanaest samostalnih izložbi, između ostalih i u Galeriji “Arte”u Sofiji, Parlamentu Republike Bugarske u Galerija “Kapor” u Drvengradu na njihov poziv, i brojne druge postavke.

Novi ciklus (Foto: J. Gubelić)

Sada planira samostalnu izložbu u Sarajevu, gde trenutno živi. Planira i nove motive, sve one do kojih je bude dovelo vino i inspiracija izazavana njime.

Svideo vam se tekst?