Distrikt
Zanimljivosti

UGAO KOJI PAMTI PRIČE OD STAROG VINJAKA DO SAVREMENOG TRŽNOG CENTRA

Milion beli i crveni, Karlovački rizling, Fruškogorski biseri i čuveni Stari vinjak, najčešće naručivano piće u restoranima i kafanama stare Jugoslavije, građani na malo, a ugostiteljski objekti na veliko nabavljali su u staroj Navipovoj jednospatnoj zgradi na uglu Karađorđeve ulice i nekadašnje Milana Belovukovića Deve, današnje Ulice Kneza Miloša, na ulazu u Bensku baru. Fotografija je nastala 1971. godine, u jeku poslovanja zemunskog Navipa, giganta u proizvodnji vina bivše Jugoslavije, pa i Balkana. Svi je pamtimo kao zgradu „Stari Navip“, a ovaj naziv uvrežio se i među generacijama koje su došle mnogo nakon njenog rušenja.

Zgrada “Navipa” 1971. godine (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Navipov podrum pića i neiskorišćen prostor iza njega u blizini stambenih zgrada u Benskoj bari starijim Šapčanima sinonim je za „pijuckanje“ posle posla, a malo mlađim na detinjstvo ispunjeno igrom i druženjem. Danas je Stari kvalitetni vinjak, pravljen po uzoru na francuski konjak, dostigao antikvarnu vrednost, pa umesto u srušenom podrumu, Zlatni pobednik međunarodnog ljubljanskog sajma pića 1975. godine, u originalnoj ambalaži može se nabaviti još putem Limunda i Kupinda, a njegova cena, u zavisnosti od godine punjenja i ambalaže ide i do nekoliko stotina evra. Kao redak poklon šalje se i preko okeana u dijasporu. Ni ne čudi, kada je proces pravljenja najpopularnijeg alkoholnog pića Jugoslovena trajao i do pet godina, u čemu i jeste bila tajna njegovog ukusa.

Rušenje zgrade “Navipa” (Foto: Međuopštinski istorijski arhiv)

Fabriku u Zemunu nisu mimoišli procesi restrukturiranja i stečaja, odakle je otišla u prodaju za male pare, a njeni podrumi širom države u međuvremenu su zatvarani. Tako je i ova zgrada srušena, da bi na uglu dve najveće centralne ulice početkom 90-ih, nekada moćno Građevinsko preduzeće „Izgradnja” počelo da gradi višespratnicu od 9.500 kvadrata. Pre nego što je dospela u poslovnu krizu „Izgradnja” je uspela da završi najveći deo grubih radova i postavi krov i prozore. Kada je firma otišla u stečaj, nju je kupila šabačka Kompanija „Jovanović”. Međutim, zbog predugog perioda izgradnje i nejasne namene, do skoro je njena sudbina upoređivana sa zidanjem Skadra na Bojani.

Danas je na tom mestu moderan tržni centar (Foto: J. Gubelić)

Umesto stanova i kancelarija dugo je među golim i mračnim zidovima zgrade u centru grada obitavala samo promaja, a status uklete dobila je jer su sva preduzeća koja su učestvovala u njenoj izgradnji u međuvremenu otišla u stečaj i propala, a kada se pitanje počelo rešavati ispostavilo se da objekat nije imao ni građevinsku dozvolu. Kao da se karma lošeg svršetka starog Navipa odrazila na dalja zbivanja na poznatom lokalitetu.
Nakon više od dve i po decenije Navip danas dostiže svoju svrhu, u novom, modernom ruhu tržnog centra sa eksklizivnim lokalima, ali pre svega kao mesto „znanja, inovacija i inspiracije“ mladih i stecište IT zajednice Šapca u „Startit centru“. Tako su nauka i znanje konačno stavili tačku na lošu reputaciju zgrade u centru grada.

Svideo vam se tekst?